16.4 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia se reprofilează pe chirii

Oltenia se reprofilează pe chirii

Scumpirea apartamentelor determină mulţi locuitori din Dolj, Vâlcea, Gorj şi Olt să stea cu chirie. Cele mai scumpe chirii sunt în Târgu Jiu, iar cele mai ieftine, în Slatina. Piaţa de profil evoluează lunar.

 

Dacă de apartamente nu se mai poate atinge oricine în această perioadă, când preţurile sunt umflate, iar creditul ipotecar este scump şi inaccesibil, atunci mai rămâne chiria. GdS a făcut o incursiune în municipiile reşedinţă de judeţ din Oltenia, pentru a vedea preţurile practicate. Târgu Jiu a depăşit Craiova la acest capitol, din cauza cererii mari şi a ofertei limitate. În acelaşi timp, chiriaşii avantajaţi se găsesc în Slatina, unde proprietarii de imobile cer chirii aproape la jumătate faţă de celelalte mari municipii din Oltenia. Departajarea de la un oraş la altul depinde de dezvoltarea urbei, de cererea de locuinţe, dar şi de preţurile practicate la tranzacţiile cu apartamente. Mulţi locuitori ai regiunii nu îşi permit o rată bancară de 700-1.000 de euro la un credit ipotecar, pentru cumpărarea unui apartament, la preţurile de acum, dar pot achita o chirie de 250-300 de euro pe lună. Pentru clienţii de lux, chiria ajunge la 500 de euro şi chiar la 1.000, în cazuri excepţionale.

Craiova: Garsonierele sunt preferate

În Bănie, piaţa chiriilor a evoluat odată cu cea a tranzacţiilor imobiliare. O garsonieră în Brazda lui Novac sau Lăpuş se închiriază cu 150-170 de euro pe lună, iar una din centrul oraşului, cu 200-250. Pentru apartamentele cu două camere, mobilate şi situate în zonele centrale, chiriaşii scot din buzunar 300 de euro, iar pentru cele cu trei camere, chiria ajunge şi la 400 de euro, în funcţie de ceea ce oferă locuinţa respectivă. „Persoanele care doresc să închirieze o locuinţă sunt din ce în ce mai pretenţioase, în sensul că se caută apartamentele cu tot confortul: centrală, mobilat şi utilat, internet. Mulţi pretind chiar şi maşină de spălat. Cei mai mulţi preferă garsonierele, datorită chiriilor mai mici şi costurilor reduse cu întreţinerea“, a spus managerul unei agenţii imobiliare din Craiova.

Preferinţele pentru garsoniere au crescut automat preţul închirierii acestei locuinţe. Craiova este un centru universitar important, iar cei mai mulţi chiriaşi sunt studenţi. Tinerii solicită, în special, ca garsoniera să aibă abonament de cablu TV şi internet. În schimb, familiştii au pretenţii la două-trei camere complet mobilate şi utilate. „În prezent, este mai avantajos să stai cu chirie decât să cumperi. Este mai ieftin să plăteşti chirie decât rată la bancă“, a precizat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Reversul medaliei este că, după 20 de ani ca şi chiriaş, te alegi doar cu banii daţi şi fără casă.

Râmnicu Vâlcea: 1.000 de euro, chiria de lux

Conform agenţilor imobiliari, o garsonieră în Râmnicu Vâlcea poate fi închiriată cu 130-150 de euro pe lună, în timp ce una din zona centrală poate ajunge la 200 de euro. Un apartament cu două camere poate fi închiriat în cartierele Ostroveni, Nord, Traian, Lenin Sud cu 200-230 de euro, iar în centrul oraşului, cu 400 de euro. Un imobil cu trei camere se închiriază cu 300-350 de euro, iar unul cu patru camere, chiar şi cu 1.000 de euro (în condiţii excepţionale). Agenţii imobiliari susţin că garsonierele sunt cele mai căutate pentru că restul cheltuielilor sunt mult mai mici în comparaţie cu ale unui apartament. În general, râmnicenii caută să închirieze locuinţe mobilate, iar acest lucru face ca preţurile să mai crească puţin.

Târgu Jiu: Plată anticipată

Cei care oferă spre închiriere un apartament cu două camere în Târgu Jiu, în zonă semicentrală, semimobilat, cer 500 de euro chirie pe lună. Majoritatea proprietarilor le solicită chiriaşilor un fel de garanţie – plata anticipată a chiriei pe primele trei luni. Cererea foarte mare de locuinţe cu chirie i-a determinat pe proprietari să majoreze preţurile, astfel că Târgu Jiu a devenit cel mai scump oraş din Oltenia, la capitolul chirii. „Am căutat trei săptămâni un apartament de închiriat. Preţurile sunt foarte mari. La un salariu de aproximativ 1.000 de lei nu-mi pot permite să plătesc chirie 300-400 de euro lunar, chiar dacă voi mai sta cu cineva“, a spus Maria Stoica.

La apartamentele şi garsonierele din zonele periferice, chiria ajunge până la 300 de euro pe lună. Cele mai căutate sunt locuinţele racordate la cablu şi internet. „Am găsit un apartament super, cu 300 de euro lunar chirie. Are internet, cablu şi centrală, condiţii foarte bune. Este situat într-o zonă cam depărtată de centrul municipiului, dar există transportul în comun. O să mai stau cu două fete şi ne vom descurca“, a povestit Claudia Popa, studentă în Târgu Jiu.  

Slatina: Chiriaşi cu bani puţini

Preţurile foarte mari solicitate de vânzători au năruit orice speranţă pentru cei care îşi doresc un apartament, dar nu dispun de aceste sume. Chiriaşii din Slatina preferă locuinţele nemobilate, pentru a nu le creşte preţurile. „De obicei, aceştia caută să închirieze pe perioade mari, de cel puţin şase luni, aşa că se uită mai mult la preţ, nu la condiţii. Chiriile pornesc de la 350 de lei, deci aproape 100 de euro pe lună, şi ajung la 200 de euro, cel puţin, ce am intermediat noi. Acceptă să se mute şi într-un apartament gol, dacă au norocul să găsească un preţ bun“, a spus Mihaela Ciobanu, reprezentanta unei agenţii imobiliare din Slatina.

Tendinţe de creştere

Cererea tot mai mare de chirii îi determină pe proprietari să majoreze preţurile. Tinerii cu venituri modice nu îşi permit să-şi cumpere un apartament. Aşa că se unesc două-trei persoane şi închiriază o locuinţă. În Occident, majoritatea locuitorilor din marile oraşe sunt chiriaşi, nu proprietari. „La noi încă nu se acceptă ideea de a fi chiriaşi pe perioade mari, ci mulţi preferă ca până la urmă să îşi cumpere o locuinţă. În Europa nu se dau sume fantastic de mari pe apartamente. Acolo, majoritatea locuitorilor stau cu chirie, pentru că este mai avantajos“, a spus vicepreşedintele ARAI. Specialiştii imobiliari spun că, dacă oferta de locuinţe nu se diversifică sau preţurile la apartamentele actuale nu scad, atunci chiriile vor fi mult mai solicitate. Multe persoane care îşi permit cumpără apartamente cu credit ipotecar, doar pentru a le închiria. Iar din banii încasaţi de la chiriaş, proprietarul achită şi o parte din rata bancară la creditul ipotecar sau imobiliar pe care l-a contractat. Piaţa chiriilor se va stabiliza în momentul în care tot mai multe locuinţe vor fi oferite spre închiriere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII