16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReţelele din Bănie, pericol public

Reţelele din Bănie, pericol public

Conductele de alimentare cu apă ale Craiovei au plesnit de aproape 3.000 de ori în ultimul an, iar canalizarea defectă a făcut 44 de gropi în străzile oraşului.

Statistici îngrijorătoare ale sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare din Craiova: 114 km de conductă, dintr-un total de 429, cât măsoară reţeaua de sub Bănie, au mai mult de 70 de ani vechime, 76 km de ţeavă ajungând la venerabila vârstă de 98 de ani. Potrivit raportului privind infrastructura Craiovei, cuprins în prezentarea stării economico-financiare a oraşului în 2007, elaborată de Primăria Craiova, în ultimii zece ani au fost înlocuiţi doar 14 kilometri de conductă. Nu e de mirare că în 2007 au fost înregistrate 2.949 de avarii în sistem, de pe urma cărora au avut de suferit mii de craioveni, după cum reiese din document.

Administratorul instalaţiilor, SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, fostă Regia Autonomă Apa, nu a întocmit nici în 2008 un plan de reabilitare a reţelelor cauzatoare de prăbuşiri ale străzilor şi întreruperi în alimentarea cu apă potabilă, unitatea, condusă în medie de trei directori pe an, neavând în concesiune patrimoniul public pe care-l foloseşte pentru furnizarea de apă şi de servicii de canalizare. Concesionarea nici nu se întrevede în viitorul apropiat, întrucât demersul este de competenţa Asociaţiei Comunitare de Dezvoltare Dolj, entitate înfiinţată anul trecut, dar încă în curs de organizare. Iar fără concesiunea imobilelor şi echipamentelor, obţinerea unor fonduri europene pentru reabilitare este imposibilă.

 

Canalizarea, nevizitabilă

 

Nici reţeaua de canalizare a Craiovei nu e mai de Doamne ajută! Ea ar măsura 340 km, dar nu se ştie cu siguranţă. Potrivit raportului de stare economico-financiară pentru anul 2007, doar 40 de kilometri de canalizare sunt vizitabili, pentru restul de 300 km neexistând posibilităţi de verificare decât în cazul scufundării străzilor. În sistemul de canalizare au fost înregistrate anul trecut 44 de avarii „majore“, se mai arată în statistica oficială.

Raportorii recunosc faptul că sistemul de canalizare existent e nefolositor în cazul supraîncărcării, incluzând la capitolul disfuncţionalităţi imposibilitatea canalizării pluviale de a prelua apele meteorice „din cauza configuraţiei terenului, a subdimensionării reţelei de preluare sau a numărului mic de guri de scurgere“. Şi sunt enumerate punctele inundate: Pasajul Oltcit, Pasajul Lăpuş, Pasajul Bariera Vâlcii, Poarta Parcului „Nicolae Romanescu“, intersecţia Iancu Jianu – Titulescu, intersecţia Amaradia – Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII