18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, încolţiţi pe banii lor

Craiovenii, încolţiţi pe banii lor

Cazarea şi tratamentul maidanezilor i-au costat pe craioveni aproape 840.000 de lei în ultimii cinci ani. În schimb, oamenii au primit colţi în mâini, picioare şi spate.

Serviciul de ecarisaj craiovean a fost finanţat din 2002 până în 2007 cu 839.671 de lei, bani folosiţi în cea mai mare măsură pentru capturarea, tratamentul şi, după caz, eutanasierea a 14.393 de câini comunitari. „În 2007 au fost ridicaţi 1.703 maidanezi, dintre care 953 au fost adoptaţi, iar 750 – eutanasiaţi. În mare măsură, cam aceleaşi rapoarte s-au înregistrat şi în anii precedenţi, cu specificarea că diferă numărul total de patrupede transportate la adăpostul canin de la Făcăi. În 2006 au fost cazaţi în total 4.170 de câini, dintre care peste 3.000 au ajuns înapoi pe străzi“, a spus directorul Serviciului Public de Salubritate, Sorin Ciobanu.

Fondurile necesare acestor activităţi au fost asigurate din bugetul local, susţinut de contribuabilii craioveni prin taxe şi impozite. Din total, aproape 300.000 de lei au fost destinaţi unor investiţii în domeniu, restul fiind alocaţi exclusiv sterilizării, crotalierii sau eutanasierii maidanezilor. „Cea mai mare alocaţie s-a materializat în 2007 – 480.000 de lei, însă 250.000 de lei au fost folosiţi pentru achiziţionarea utilajelor şi echipamentelor speciale pentru ecarisaj, prevăzute de lege“, a precizat directorul Ciobanu.

 

Luna şi muşcătura

 

Mulţi dintre iubitorii de animale se bucură că banii lor au intrat în pielea maidanezilor, însă unii nu au avut nici un motiv de mulţumire după ce au fost tăvăliţi de câini ori şi-au dus copiii de urgenţă prin spitale, în urma atacurilor câinilor agresivi. Din relatările presei reiese că, în fiecare lună, cel puţin un craiovean se plânge sau ajunge la spital fiindcă e muşcat de maidanezi. De asemenea, conform statisticii Salubrităţii, mulţi dintre oamenii care solicită spargerea haitelor dovedesc şi faptul că au fost atacaţi de câini. Ei nu mai ştiu la cine să apeleze şi acuză primăria de neimplicare în gestionarea fenomenului. În replică, reprezentanţii departamentului controlat de municipalitate susţin că tot oamenii sunt vinovaţi de ceea ce se întâmplă, însă nu cei muşcaţi, ci alţii – pretinşii protectori ai patrupedelor, care înţeleg prin protecţie adoptarea unui câine şi eliberarea lui pe stradă. „Maidanezii sunt ridicaţi numai la sesizare, potrivit legii. Noi am răspuns tuturor sesizărilor. Mai departe, problema e că aceşti câini sunt adoptaţi, dar, în loc să li se asigure adăpost şi hrană, aşa cum tot legea prevede, ei sunt lăsaţi în stradă“, a spus Sorin Ciobanu.

 

Legea Marinescu II – liber la haite

 

Relaţia omului cu câinii maidanezi nu are şanse să se îmbunătăţească. Potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul Marius Marinescu, eliberarea câinilor comunitari pe străzi nu numai că ar rămâne nesancţionată, ci ar deveni obligatorie. Proiectul Marinescu, în prezent la Camera Deputaţilor, prevede că, „după tratare, deparazitare internă şi externă, vaccinare antirabică, sterilizare/castrare şi identificare prin tatuare şi crotaliere, câinii vor fi returnaţi în locul de unde au fost capturaţi, după o perioadă de minimum zece zile de la data castrării/sterilizării“. Acest articol ar intra în contradicţie flagrantă cu altul din Legea animalelor, nr. 9 din 2008, tot a lui Marinescu, în care se spune că abandonul oricărui animal şi neasigurarea unui adăpost, a hranei zilnice şi a tratamentului pentru acesta constituie infracţiune şi poate fi pedepsită cu puşcărie de la şase luni la doi ani. Pe deasupra, în noul proiect Marinescu mai este stipulată construirea de adăposturi pentru câini, pisici, cai, măgari şi alte animale de talie mare, text care, în opinia Guvernului României, încalcă dispoziţia din Constituţie în care este obligatorie stabilirea sursei de finanţare înainte de a se aproba o cheltuială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII