22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMai puţini pacienţi pe cap de medic

Mai puţini pacienţi pe cap de medic

Medicii de familie din oraşe se vor putea ocupa mai bine de propriii pacienţi de la 1 aprilie, este de părere Ministerul Sănătăţii Publice, care a aprobat reducerea numărului persoanelor înscrise pe listele acestora. Numărul minim de pacienţi nu va mai fi de 2.000, ca până acum. Medicii de familie din localităţile urbane (atât cei care au avut contracte anterioare, cât şi medicii nou-veniţi) au obligaţia ca până pe 31.12.2008 să aibă înscrişi pe listele proprii minimum 1.000 de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.

Medicii de familie au răsuflat uşuraţi la aflarea veştii, pentru că foarte puţini reuşeau, până acum, să strângă 2.000 de pacienţi.

În Craiova, mai puţin de un sfert dintre medici îndeplineau acest criteriu, motiv pentru care stăteau mai tot timpul cu frica în sân de teama rezilierii contractelor de finanţare de către Casa de Asigurări de Sănătate. „În Craiova, din cei 166 de medici de familie, foarte puţini aveau 2.000 de pacienţi pe liste. Este aproape imposibil, dacă lucrezi ca medic de familie, în special la periferie, să găseşti atâţia pacienţi. Dar s-a manifestat înţelegere şi s-a trecut cu vederea acest lucru“, a declarat dr. Ştefan Popescu, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.

Alte prevederi

Prevederea referitoare la numărul de pacienţi de pe liste este cuprinsă în contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale pe 2008, care va intra în vigoare de la 1 aprilie. Acelaşi contract-cadru mai prevede că fiecare medic va putea să angajeze câţi asistenţi consideră el, indiferent de numărul de asiguraţi de pe liste. Până acum, medicul de familie era obligat să angajeze un asistent la fiecare 1.000 de pacienţi. De asemenea, medicul de familie cu domiciliul în mediul rural nu va mai fi obligat să asigure permanenţa în localitatea de domiciliu.

O măsură utilă pentru reducerea birocraţiei este şi cea de a debarasa medicul de familie de obligativitatea transcrierii de prescripţii pentru medicamente sau analize recomandate de alţi doctori, cu câteva excepţii cuprinse în contractul-cadru.

Chiar dacă medicii de familie vor avea mai puţine atribuţii, atât ei, cât şi cei specialişti vor putea fi penalizaţi în cazul în care nu-şi respectă programul de lucru sau dacă prescriu nejustificat medicamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS