18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoarme de trei săptămâni în scara blocului

Doarme de trei săptămâni în scara blocului

Un tânăr de 16 ani, din Slatina, doarme de trei săptămâni în scara blocului şi trăieşte din mila vecinilor. Părinţii lui spun că l-ar primi oricând acasă, numai că acesta nu stă în apartament decât câteva ore, îşi face baie, mănâncă, fură tot ce poate şi pleacă din nou.

 

Disperaţi, părinţii lui Laurenţiu nu ştiu ce să mai facă pentru a-şi aduce copilul pe drumul cel bun. Ei au mers chiar şi la biserică, iar zilele următoare vor să îl ducă şi la un psiholog.

Nimeni nu înţelege cum a ajuns Laurenţiu să plece de acasă, în condiţiile în care nu îi lipsea nimic. Maria, mama băiatului, spune că nu poate face nimic să îl ţină acasă. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sunt de părere că minorul trebuie să rămână lângă părinţi, mai ales dacă aceştia au posibilităţi materiale să îl îngrijească.

 

„Are acasă de toate şi l-am primi oricând, dar nu vrea să vină“

 

Părinţii spun că fiul lor cel mic, Laurenţiu Costinel, a început să le facă probleme încă de când era la gimnaziu, el fiind exmatriculat de la Şcoala Generală nr .7 din Slatina. Anul trecut, copilul a fost cercetat penal pentru furt după ce a spart geamul unui apartament din blocul vecin şi a luat tot ce a putut. De atunci, spune familia, a început să fure şi din casă şi să plece în fiecare noapte cu prietenii prin oraş. „Am încercat să ne înţelegem cu el în toate felurile, dar nu reuşim. Nu ştim ce să mai facem şi încotro să o luăm. Zilele trecute a fost dus la Centrul de plasament şi am fost acolo să îl iau acasă. A mers un pic cu mine, apoi a fugit printre blocuri. Noi l-am primi oricând, că nu l-a dat nimeni afară, dar nu vrea să stea. Data trecută a venit, s-a spălat, a mâncat şi pe la 10.00-11.00 noaptea, când noi am adormit, mi-a furat 300 de mii din geantă, telefonul mobil şi ceasul şi a plecat“, povestit Maria. Femeia mai spune că a încercat prin toate metodele să îl determine pe Laurenţiu să fie un copil ca toţi ceilalţi, dar că băiatul nici măcar nu ascultă. „Nu putem să îi zicem nimic, că începe să înjure. Nu ştiu ce are, am fost şi pe la biserici, iar acum încerc să dau de el, ca să îl duc şi la un psiholog. Nu avem curaj să îi dăm cheile de la apartament şi nici să îl lăsăm singur acasă, că nu ştim la ce să ne mai aşteptăm de la el“, a mai spus mama tânărului.

Şi tatăl băiatului a spus că lui Laurenţiu nu îi lipseşte nimic şi atât el, cât şi soţia lui muncesc şi au salarii bunicele, vrând să le ofere copiilor tot ce îşi doresc. „Noi nu l-am dat niciodată afară din casă, i-am cumpărat întotdeauna tot ce îi trebuie, dar el pleacă mereu. Suntem şi noi distruşi, nu ştim cum să facem să îl convingem să stea lângă noi, acasă“, a spus bărbatul.

 

„Oricum ar fi, e copilul lor“

 

Vecinii spun despre părinţii lui Laurenţiu că sunt oameni muncitori şi înstăriţi şi nu au auzit să îşi fi bătut copiii sau să nu aibă grijă de ei. Unii aruncă vina numai pe băiat. „Părinţii sunt oameni ca lumea, au bani şi le-au oferit un trai bun copiilor. El e şofer de tir, iar ea e infirmieră la spital. Au o situaţie bună, mai au un băiat care stă cu ei, dar ăstuia nu au ce să îi facă. A stat în blocul vecin, la mila oamenilor, care i-au dat să mănânce, dar până la urmă l-a luat poliţia. Acum s-a mutat aici, la etajul zece“, a spus un bărbat. Altă vecină a adăugat: „Oamenii au dreptate că le face probleme, fură, pleacă de acasă, dar, după părerea mea, ar trebui să îl ţină acasă. Oricum ar fi, e copilul lor şi trebuie să îl crească, nu să îl lase să doarmă pe ciment“.

 

„Am plecat singur de acasă“

 

Ieri-dimineaţă, în jurul orei 10.00, Laurenţiu dormea întins pe ciment şi învelit cu o pătură veche, la ultimul etaj a blocului în care locuiesc părinţii săi. Strigat de o vecină, copilul s-a trezit speriat. Era îmbrăcat şi încălţat şi a spus că aşa doarme de câteva săptămâni. El a recunoscut că a plecat singur de acasă, întrucât părinţii nu îl lăsau să stea în oraş, cu prietenii, atât cât şi-ar fi dorit. „Am plecat singur. Nu prea m-au bătut părinţii, dar nu mă lăsau să stau în oraş. Dacă întârziam, se supărau pe mine şi nu mă mai lăsau să ies. Aş vrea să mă duc acasă, dar mi-e cam frică să nu mă bată, că am stat fugit“, a spus băiatul. El a adăugat că până acum a stat la bunicii din partea tatălui, în comuna Oporelu, şi, de ceva timp, a decis să se întoarcă la părinţi. Pentru că nu a reuşit să se înţeleagă cu ei, s-a hotărât să plece de acasă.

Reprezentanţii Şcolii cu clasele I-VII nr. 1, din Slatina, acolo unde Laurenţiu este înscris la fără frecvenţă, spun că, deşi este înscris la unitatea de învăţământ, elevul nu se prea duce la şcoală. El este în clasa a VI-a, iar pe semestrul I al acestui an nu are toate mediile încheiate din cauză că nu s-a prezentat la cursuri.

Luminiţa Tudora, directoarea DGASPC Olt, a spus că va prelua acest caz şi va încerca, înainte de toate, să dea copilul în grija familiei, mai ales că părinţii au bani să îl întreţină. „Vom vedea ce probleme are copilul şi îi vom consilia atât pe el, cât şi pe părinţi. Având în vedere că nu au o situaţie materială grea, copilul trebuie să rămână în grija familiei“, a spus Tudora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS