18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMasa de post goleşte buzunarele

Masa de post goleşte buzunarele

Postul Sfintelor Paşte a început săptămâna aceasta şi va ţine până pe 27 aprilie. Preţul fructelor şi legumelor goleşte însă buzunarele craiovenilor.

 

Înainte de a se bucura de delicatesele specifice Sărbătorii Paştelui – drob, stufat, pască, ouă roşii, cozonac -, creştinii ţin 48 de zile post. La mare căutare sunt, în această perioadă, fructele şi legumele. Preţurile lor nu sunt însă accesibile tuturor. „Aşa e creştineşte, să ţinem post. Întrucât fructele şi legumele sunt destul de scumpe, de bază rămân cartoful şi fasolea“, a declarat Margareta Popa, pensionară, din Craiova.

Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni care ieşiseră marţi la cumpărături în Piaţa Centrală. „Încercăm să ţinem tot Postul, dar nu ştiu dacă vom reuşi, pentru că e destul de greu de diversificat meniul, mai ales că legumele şi fructele sunt destul de scumpe“, a spus Patricia Maioru, altă pensionară din Craiova.

Bananele şi lămâile s-au scumpit cel mai mult

Faptul că produsele sunt mai scumpe decât anul trecut a fost confirmat şi de comercianţi. „Cererea de legume şi fructe este mai mare în această perioadă. Şi preţurile sunt mai mari decât în perioada postului trecut“, a spus Laura Spătaru, vânzătoare. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi comercianţi. „În această perioadă, vânzarea merge mai bine. Majoritatea produselor s-au scumpit cu 10-20 de bani“, a spus Victor Grecu, administratorul unui stand din Piaţa Centrală. Acesta a precizat că preţul lămâilor şi bananelor s-a dublat. „Bananele nici de Crăciun nu au fost atât de scumpe“, a adăugat Victor Grecu.

Ofertă diversificată la legume

Totuşi, mâncarea de post nu se rezumă doar la legume şi fructe. Oferta magazinelor în ceea ce priveşte produsele alimentare de post este extrem de diversificată. Pateul, salamul, parizerul, crenvurştii, cârnaţii, brânza, caşcavalul şi chiar laptele sunt acum disponibile şi în variantă vegetală. Preţurile lor nu sunt însă accesibile tuturor – un kilogram de caşcaval vegetal porneşte de la 20 de lei, crenvurştii vegetali, de la 16 lei/kg, brânza tofu, de la 15 lei/kg, salamul vegetal, de la 15 lei/kg, un litru de lapte de soia costă cinci lei, o pungă de soia pentru şniţele şi tocăniţe costă un leu, pateurile (simple, cu măsline, cu ardei, cu ciuperci), de la 1,5 lei suta de grame. „Sunt atât de gustoase, încât este ca şi cum nu ai renunţa la produsele din carne. Produsele vegetale sunt însă ceva mai scumpe decât cele din carne“, a precizat Daniela G.

Preţuri

Preţurile legumelor comercializate în Piaţa Centrală:

Cartofi – 1,5 lei/kg

Fasole – 5 lei/kg

Ridichi – 2,5 lei/legătura

Roşii – 5-6 lei/kg

Castraveţi – 4-5 lei/kg

Ardei – 8-10 lei/kg

Gulii – 2-3 lei/buc

Salată – 1-2 lei/buc

Varză – 3 lei/kg

Ciuperci – 5,5 – 9 lei/kg

Spanac – 5 lei/kg

Ceapă verde – 1 leu/legătura

Usturoi verde – 1 leu/legătura

Urzici – 1 leu grămada

Preţurile fructelor comercializate în Piaţa Centrală:

Mere – 3 – 4 lei/kg

Banane – 4 – 5 lei/kg

Portocale – 3,5 – 4 lei/kg

Struguri – 12 – 20 lei/kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII