22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMasa săracilor la Spitalul Filantropia

Masa săracilor la Spitalul Filantropia

Bolnavii din Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova mănâncă de trei lei pe zi, în condiţiile în care necesarul zilnic este de zece lei, iar alocaţia de hrană a fost stabilită de Ministerul Sănătăţii la şapte lei pe zi.

Ceai cu pâine la micul dejun, ciorbă de zarzavaturi şi ghiveci de legume la prânz şi pilaf de orez fără carne la cină, acesta este meniul servit într-una din zilele trecute bolnavilor internaţi în Spitalul Municipal „Filantropia“. Pentru variaţie, în altă zi bolnavii primesc mâncare de fasole verde sau mâncare de mazăre. O dată pe săptămână primesc bonus două bucăţele de carne, una în ciorbă, iar cealaltă în mâncare. Şi acesta este doar meniul comun. Pacienţii din clinicile de pediatrie, oncologie, diabet, hematologie beneficiază de regimuri alimentare separate, în funcţie de specificul fiecărei boli. Bolnavii de diabet, de exemplu, pe lângă supa insipidă şi cartofii natur pe post de felul doi, mai primesc şi o porţie de lapte cu fidea. Copiii mănâncă şi un biscuit sau o napolitană.

 

„Ospăţ“ de trei lei

 

Un adevărat ospăţ, s-ar putea spune, având în vedere dezastrul de la alt spital cu pretenţii, de data aceasta unitate sanitară regională, Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii nu au mai văzut de la Crăciun o bucată de carne.

Totuşi, conducerea Spitalului „Filantropia“ recunoaşte că mâncarea servită bolnavilor este mult prea săracă faţă de ceea ce prevăd normativele sau faţă de necesar. „Alocaţia medie de hrană pentru un bolnav este de şapte lei pe zi, iar noi nu putem aloca decât trei lei. Cheltuim aproximativ 30.000 de lei pe lună, iar necesarul este de cel puţin 100.000 de lei“, a recunoscut ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova.

Coman a spus că s-a ajuns în această situaţie din cauză că spitalul nu are contract de finanţare pe 2008. „Pentru că nu s-au semnat până acum contractele pe 2008 cu Casa de Asigurări de Sănătate, fondurile de care dispunem sunt la nivelul anului trecut, în condiţiile în care preţul alimentelor a crescut doar în acest an cu 20-30%. Prin urmare, am fost nevoiţi să venim la licitaţie cu preţurile din martie 2007 şi bineînţeles că nu am găsit furnizori. Abia la a treia licitaţie am reuşim să cumpărăm unele alimente. Păi cine ne mai vinde pulpe de pui cu patru lei kilogramul, când acum nu mai găseşti pe nicăieri sub opt lei?“, a întrebat Coman.

În aceste condiţii, bolnavii au cam fost nevoiţi să rabde de foame vreo două-trei zile, timp în care au fost amăgiţi cu ciorbă, mâncare de legume şi pâine chioară cu ceai.

După care s-a revenit la ungerea feliilor cu margarină şi la îmbogăţirea mâncării cu „urme“ de carne.

Spitalele riscă să fie date în judecată

Ceea ce nu ştiu însă bolnavii care suferă de foame în spitale, fiind privaţi de necesarul zilnic de minerale, vitamine şi alte elemente nutritive, necesare însănătoşirii, este că asigurarea hranei în spital la parametri nutriţionali adecvaţi şi în valoare de cel puţin şapte lei pe zi este o obligaţie legală. Pentru încălcarea acestei obligaţii legale, orice spital riscă să fie dat în judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII