19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Urgenţă se înnoieşte în decembrie

Spitalul de Urgenţă se înnoieşte în decembrie

Spitalul de Urgenţă Craiova va fi dotat, până pe 15 decembrie, cu aparatură de 5,5 milioane de lei. Cu toate acestea, unitatea medicală mai are câteva urgenţe care nu au putut fi subvenţionate de Ministerul Sănătăţii.

„Până la sfârşitul anului, Spitalul de Urgenţă Craiova va reuşi să absoarbă cele aproximativ 5,5 milioane de lei, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea de aparatură“, a declarat Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova. Aceasta a adăugat că, în ultimele trei săptămâni, angajaţii unităţii medicale au fost nevoiţi să lucreze nonstop la licitaţii pentru a se încadra în perioada oferită de mai-marii de la Bucureşti. Potrivit ultimelor directive, până pe 15 decembrie aparatura trebuie adusă în spital de furnizori. Printre ultimele achiziţii se numără un aparat de endoscopie, unul de radiologie şi două ecografe. În urma discuţiilor care au avut loc marţi cu şefii Ministerului Sănătăţii, instituţia va mai pune la dispoziţia spitalului un aparat de radiologie, pentru care cadrele medicale trebuie să găsească un loc de depozitare. Tot la capitolul achiziţii, Cristina Calangiu a spus că spitalul ar avea nevoie urgent de 13 aparate de anestezie pentru sălile de operaţie şi o linie de parascopie.

Externalizarea bagă zâzanie

Managerul spitalului nu a ratat însă ocazia să declare că reprezentanţii Colegiului Medicilor din Dolj îşi depăşesc atribuţiile atunci când îşi dau cu părerea referitor la externalizările anumitor servicii. „Nu au nici o treabă cu externalizarea (reprezentanţii Colegiului Medicilor – n.r.). Să îşi vadă mai bine de treburile lor şi să rezolve problemele lor. Nici măcar nu au venit să se intereseze despre amănuntele externalizării, dar fac acuzaţii“, a spus indignată Cristina Calangiu.

În replică, preşedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu, a menţionat că s-a implicat în această problemă deoarece a primit sesizări despre anumite nereguli la acest capitol.

„Am primit sesizări de la Secţia de radiologie că există deficienţe care sunt provocate tocmai în speranţa ca activitatea să fie externalizată. Şi de ce să nu ne implicăm, dacă oragnismul pe care îl reprezint are datoria de a se interesa de calitatea actului medical. Nu e posibil ca într-un spital de urgenţă să fie privatizate anumite secţii. În plus, Clinica de radiologie serveşte şi studenţilor noştri, care îşi desfăşoară cursurile acolo. Dacă va fi privatizată, patronul credeţi că le va mai da voie acestora să o folosească pentru a învăţa? Eu nu cred“, a declarat Dobrescu.

Comenzile vor fi făcute mai devreme

În ceea ce priveşte comenzile pe care spitalul le are la diverşi furnizori, s-a luat decizia ca absolut toate să fie trimise cu o săptămână înainte de termenul-limită, pentru a fi livrate la timp. Managerul spitalului a dat ca exemplu negativ problemele cu care s-a confruntat spitalul, pentru două zile, la capitolul filme pentru radiologie. GdS a dezvăluit pe 14 noiembrie că unitatea medicală se confrunta cu lipsa filmelor pentru radiologie, ceea ce îngreuna desfăşurarea activităţii normale a spitalului, potrivit câtorva cadre medicale.

„Au fost într-adevăr probleme, însă doar două zile. Comanda a fost trimisă mai târziu şi din cauza unor persoane din spital, dar au fost şi probleme cu furnizorul, maşina care trebuia să ajungă la noi rămânând blocată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile“, a menţionat Cristina Calangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS