18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii dau repartitoarele pe microcentrale

Craiovenii dau repartitoarele pe microcentrale

30% dintre apartamentele din Bănie au repartitoare, conform datelor furnizate de Sindicatul Asociaţiilor de Proprietari (SAP). Odată cu începerea furnizării agentului termic, eficienţa lor este pusă la îndoială de locatari, numărul celor care optează pentru montarea unei microcentrale fiind în creştere.

Până în octombrie 2007, la nivelul oraşului existau circa 90.000 de repartitoare. Sătui să se teamă că vor rămâne fără căldură dacă vecinul nu plăteşte, tot mai mulţi craioveni preferă să renunţe la contractele cu Regia Autonomă de Termoficare.

„Nu consider eficiente repartitoarele deoarece ele nu măsoară gigacaloriile consumate. Termoficarea ar trebui să apeleze la sistemul de încălzire pe orizontală şi să impună montarea de contoare speciale la fiecare apartament. Numai aşa va putea supravieţui. Mulţi proprietari au apelat la microcentrale. Motivul este simplu: nu au încredere în repartitoare, iar dacă nu le montează, nu le convine să fie taxaţi la pauşal“, a menţionat Ion Voiculescu, preşedintele SAP.

Implementarea acestui sistem pentru un apartament cu trei camere costă 1.700 de lei, suma scăzând la 1.200 de lei pentru unul cu două camere. Sistemul presupune ca fiecare apartament să fie alimentat de la o conductă separată, în caz de neplată putând să fie debranşat.

 

Plângerile curg şi la primărie

 

Voiculescu a mai spus că microcentralele sunt foarte căutate, în detrimetrul repartitoarelor. Părerile continuă însă să fie împărţite.

„În blocul în care locuiesc şi-au montat repartitoare toţi locatarii. Până acum nu am avut plângeri. Consider că sunt foarte bune, mai ales că dau posibilitatea să facem economii. Dacă într-o lună stăm mai prost cu banii, dăm robinetul într-o treaptă inferioară şi vom plăti mai puţin la căldură. Apar şi probleme, dar eu presupun că se întâmplă asta pentru că nu se folosesc aşa cum scrie la carte“, a declarat Popa Ghedeon, preşedintele Asociaţiei nr. 36 Craioviţa Nouă.

Neîncrezători în eficienţa repartitoarelor au devenit tot mai mulţi craioveni care asaltează administraţia locală cu plângeri privind calculul lunar la căldură. „Cel mai bine ar fi să se monteze gigacalorimetre la fiecare apartament. Acestea sunt aparate speciale, care măsoară exact câte gigacalorii sunt consumate. Asta ar însemna însă implementarea sistemului de încălzire pe orizontală, ceea ce costă“, a menţionat Marian Giubelan, şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari, din cadrul primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII