19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA împlinit 103 ani!

A împlinit 103 ani!

Cea mai bătrână femeie din Dolj şi-a serbat ieri ziua de naştere: a împlinit 103 ani! Felicitările, masa şi… dansul de pe scaun au avut loc în aceeaşi localitate, unde, la 1904, Maria a văzut lumina zilei: Amărăştii de Sus!

Zarvă mare ieri în comuna Amărăşti! Tot poporul, de la cel mai pirpiriu, până la cel mai în vârstă – sau, mă rog, imediat următorul – nu vorbea decât de un lucru: ziua Mariţei a lu’ Grigore. Şi nu pentru că ar fi fost Mariţa vreo vedetă a locului, vreo fostă şefă de echipă a ceapeului sau vreo învăţată cu diplomă de „Ştefan Gheorghiu“. Ci dintr-un motiv mult mai serios şi important, care i-a făcut pe toţi localnicii din preajmă să zâmbească strâmb şi ştirb, a uşoară invidie: pasămite Mariţa a lu’ Grigore a împlinit ieri 103 ani! Bătuţi pe muchie! Eveniment, să fim cinstiţi, cam rar pe plaiurile noastre, unde stresul smulge cu colţi de oţel chiar şi din cele mai fragede făpturi! Cum a ajunge la aşa etate nu e la îndemâna oricui, aniversarea de ieri nu putea trece neobservată şi necinstită de toată suflarea comunei.

 

Anul şi milionul

 

Astfel că, la ora prânzului – când Maria Grigore terminase mai toate treburile casei cu aceeaşi vioiciune de acum… douăzeci de ani – tot alaiul a fost la poarta sărbătoritei: primarul, vicele, funcţionari ai primăriei, rude, nepoţi, vecini sau simpli săteni. Ca la orice zi de naştere, oaspeţii au cântat „La Mulţi Ani!“, sărbătorita a roşit, intimidată, s-au adresat felicitări şi urări de mai mulţi ani, s-au ciocnit pahare cu zăibărel. Şi tot ca la orice zi de naştere, s-au oferit cadouri. Între toate nimicurile femeieşti – potrivite vârstei, evident – cel mai de seamă a fost darul din partea primăriei: trei milioane de lei vechi, adică exact numărul de ani pe care tanti Mariţa i-a împlinit peste sută!

„Anul trecut am hotărât să marcăm astfel frumoasa vârstă a bătrânei noastre localnice, Maria Grigore“, a declarat Dumitru Diaconu, primarul comunei Amărăştii de Sus. „I-am oferit deci trei milioane anul trecut – pentru că am cumulat sumele de la 101 şi 102 ani. Iar acum îi mai dăruim trei milioane. Nu este o sumă foarte mare, dar sperăm să o bucure şi să-i acopere micile cheltuieli în casă. Şi ne-am dori din toată inima să ajungem să-i oferim şi zece milioane!“, a urat primarul venerabilei sătence.

 

Mama – 103, fiul – 76

 

Spre uimirea tuturor, felicitările şi urările au fost împărţite de Maria Grigore chiar cu fiul său, Alexandru Gheorghe, care a împlinit, tot ieri, frumoasa vârstă de 76 de ani. Şi care, dat fiind auzul uşor degradat de vârstă al bătrânei, ne-a spus, în câteva cuvinte, povestea acestei familii longevive.

„Mama s-a născut la 6 noiembrie 1904, chiar aici, în Amărăşti. S-a măritat la 18 ani, cu tatăl meu şi apoi ne-a avut pe noi, băieţii: pe fratele meu, Alexandru Miltiade, care mai târziu a devenit inginer şi director la o fabrică, în Olt şi care a murit acum trei ani, la vârsta de 81 de ani; şi pe mine, Alexandru Gheorghe, care am ieşit la pensie din funcţia de casier la primărie. Cum nu au avut decât puţină şcoală – patru, respectiv şapte clase – părinţii mei au fost toată viaţa agricultori. Mai târziu, pe locul aceleiaşi case unde s-a născut mama am ridicat eu cu soţia alta. Astăzi, toţi trei locuim aici: eu, soţia şi mama – tatăl meu a murit acum câţiva ani. Eu am doi copii – Florian, stabilit în Olanda de mulţi ani, şi Daniela, care locuieşte în Craiova cu familia. La rândul lor, copiii mei s-au căsătorit şi au făcut câte doi copii – care mie îmi vin nepoţi, iar mamei… strănepoţi. Au crescut şi ei şi nu m-aş mira ca, peste puţin timp, eu să ajung străbunic, iar mama, stră-străbunică!“.

 

Reţeta tinereţii: munca… după cafea

 

Aşa cum ne spune primarul Diaconu – care s-a documentat bine cu privire la vârsta alegătoarei sale -, Maria Diaconu este cea mai în vârstă femeie din judeţul Dolj. Iar la ea în comună bate de departe, cu vreo zece ani, media de vârstă a localnicilor.

„Mai avem doar două bătrâne… bătrâne bine!“, a spus primarul. „Una este Elena Niţescu, de 93 de ani, şi Ioana Diaconu, mama mea, de 92 de ani, dar amândouă cu zece ani mai tinere decât tanti Mariţa. Să sperăm însă că longevitatea se transmite şi vom avea şi alţi bătrâni care să depăşească suta de ani“, a spus primarul Dumitru Diaconu, încântat nevoie mare de această aniversare fericită.

Pentru cei interesaţi de o viaţă lungă şi sănătoasă tun, iată reţeta Mariei Grigore, dezvăluită chiar de ea: „Toată viaţa am muncit, maică, de la 4-5 dimineaţa, până noaptea – în fiecare zi, mai puţin de sărbători! Am mâncat numai ce-am pus în grădină şi am crescut în curte. N-am pus gura pe alcool – decât, io ştiu, câte o ţuiculiţă la vreo sărbătoare… De fumat n-am fumat şi nici după bărbaţi n-am umblat. Eh, maică, mărturisesc totuşi un lucru: doar cu cafeaua am păcătuit. Nu am avut nici o dimineaţă fără ceşcuţa mea care să mă pună pe picioare. Şi astăzi e primul lucru pe care-l fac când mă trezesc: îmi beau cafeaua şi abia apoi mă apuc de treabă… Da’ acum, dacă mă uit la mine, nu cred că mi-a făcut tocmai bine: nu mai văd aşa clar-clar… Şi am cam surzit…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII