19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedic la fără frecvenţă

Medic la fără frecvenţă


Locuitorii din comuna doljeană Terpeziţa se plâng că medicul lor de familie nu respectă programul de lucru. Deşi ar trebui să vină la serviciu la ora 12.00, dr. Elena Nae întârzie uneori şi câte două-trei ore.

Dispensarul medical este o clădire veche, la marginea localităţii. Ascunsă printre copaci, poţi să nici n-o observi, mai ales că la intrare nu are montată nici o plăcuţă.

Este ora 11.00. Intrăm în curte pe poteca betonată – una dintre puţinele din localitate. Ne întâmpină mai multe buturugi împrăştiate aiurea şi un căţel negru, care ne priveşte timid de la distanţă. Apoi îşi face apariţia şi femeia de serviciu. Eugenia Rujan (cel puţin, acesta este numele trecut pe program) ne întâmpină în faţa uşii larg deschise. „Doamna doctor nu este la cabinet! Vine mai târziu, că are program după-amiaza. La fel şi domnişoara asistentă“, ne explică femeia de serviciu.

Într-adevăr, pe uşă scrie că doctoriţa trebuie să vină la cabinet la ora 12.00, dar de asistentă nu ne-am lămurit, pentru că în program scrie că ar fi trebuit să ajungă de la ora 8.00. „O fi pe teren?“ – întrebăm. „Nu, domnişoara s-a dus să ia vaccinul de la Craiova. Da, dânsa vine întotdeauna prima şi după aceea vine şi doamna doctor“, mai spune Eugenia Rujan.

Merge cu programare

Ne înarmăm cu răbdare şi aşteptăm să se facă ora 12.00. Între timp, în faţa dispensarului se animă atmosfera. Localnicii încep să-şi facă apariţia unul câte unul, curioşi să vadă cu ce treburi au venit străinii pe la ei prin sat. Le spunem că avem treabă cu doamna doctor şi atunci încep să povestească. „Păi, o să cam aveţi de stat, că doamna doctor vine mai târziu. Cam după ora două“, spune o bătrânică binevoitoare. Mai încolo, altă bătrânică îşi ajuta soţul să care găleţile cu apă de la fântâna din capătul uliţei. S-a oprit pentru o clipă şi ne-a confirmat. „Aşa e! Mai alaltăieri m-am dus la cabinet, că mă durea rău o măsea şi trebuia s-o scot. Am găsit-o pe domnişoara asistentă care mi-a dat trimitere, că doamna doctor nu venise“, a spus Fiica Medeleţ.

Sătenii mai spun că, dacă au nevoie de medicul de familie, ca să fie siguri că nu vin degeaba la cabinet, se programează la consultaţii prin asistentă.

Doctoriţa e iubită de oameni şi animale

În ciuda faptului că nu vine la program, dr. Elena Nae este apreciată de locuitorii din Terpeziţa. Oamenii spun că se poartă frumos atât cu ei, cât şi cu câinii lor, care fac coadă la uşa dispensarului atunci când vine doamna doctor cu sacoşa plină cu mâncare de acasă. Le e ruşine însă să spună că ei sunt cei care îşi dezleagă câinii din lesă ca să plece la doamna doctor, atunci când nu au cu ce să-i hrănească. Nu toţi sunt însă de aceeaşi părere. „Îi plac câinii, dar noi vrem să-i ia de acolo, că sunt mulţi şi ne e cam frică de ei. Când vezi atâţia câini la un loc, nu prea îţi mai vine să te duci la dispensar“, spune Viorica Lazăr, o femeie fără câini în bătătură.

De la bisturiu la cărămida refractară

La ora 12.00 soseşte şi asistenta cu cursa de la Craiova. Ne spune că doamna doctor vine mai târziu la dispensar, dar nu poate să ne precizeze ora. „S-ar putea să vină mai devreme astăzi, pe la ora unu, cu nişte cărămizi, că trebuie reparată soba de la cabinet“, spune asistenta Mihaela Florescu.

Contactată telefonic câteva ore mai târziu, dr. Nae – care între timp ajunsese la cabinet – a recunoscut că mai întârzie la serviciu, dar a spus că nu şi-a făcut un obicei din asta: „Au fost zile în care a trebuit să merg la Craiova ca să iau medicamentele pentru TBC sau să depun actele la CAS sau la Sanepid. Astăzi am luat lemne şi materiale de zugrăvit, că eu trebuie să mă ocup de toate. Dar lumea nu vorbeşte şi de zilele în care am rămas la cabinet peste program, până seara târziu“.

Absenţele se motivează doar cu acte

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj susţin însă că medicul de familie nu poate lipsi de la serviciu fără motive temeinice. Nerespectarea programului de lucru atrage sancţiuni care pot duce până la rezilierea contractului de finanţare. „Medicul care nu respectă programul de lucru este penalizat. La prima abatere este sancţionat cu 10% din valoarea finanţării, per capita, a doua oară, sancţiunea ajunge la 15%, a treia oară, la 20%, iar la a patra abatere, Casa de Asigurări de Sănătate reziliază contractul cu cabinetul respectiv“, a declarat dr. Octavian Predescu, medicul-şef al CAS Dolj.

În ciuda verificărilor făcute până acum de organele de control ale CAS Dolj, anul acesta nu s-a reziliat nici un contract, iar numărul medicilor sancţionaţi este foarte mic. „Nu ştiu să fi existat mai mult de cinci sau zece astfel de cazuri“, a mai spus Octavian Predescu.

Program

Medicul de familie este obligat, potrivit contractului-cadru, să presteze şapte ore pe zi: două ore de teren, la domiciliul pacienţilor, şi cinci ore la cabinet. Absenţele de la cabinet pot fi justificate numai cu documente, în faţa organelor de control ale CAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU