20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii de la Afumaţi, navetişti de Urzicuţa

Elevii de la Afumaţi, navetişti de Urzicuţa

Elevii de gimnaziu de la Şcoala din comuna doljeană Afumaţi trebuie să meargă la şcoala din Boureni. Decizia finală a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului îi nemulţumeşte pe părinţii elevilor din Afumaţi, care îşi vor muta copiii la o şcoală din comuna vecină şi vor continua protestul împotriva autorităţilor din învăţământ.

Decizia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) de a desfiinţa clasele simultane de gimnaziu de la Şcoala din Afumaţi şi de a-i muta pe elevi la Boureni nu a pus punct scandalului izbucnit între părinţii elevilor şi autorităţi. După ce marţi, 16 octombrie, ministerul a trimis deciza Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Şcoala din Afumaţi şi-a închis porţile pentru cei 25 de elevi de gimnaziu, iar profesorii care le-au mai predat două-trei săptămâni au plecat la Şcoala din Boureni. „Acum trei zile am închis aceste clase şi până ieri (joi – n.r.) nici un elev nu a mers la Boureni. Astăzi (vineri – n.r.) am înţeles că s-au dus cinci la noua şcoală. Decizia ministerului este lege pentru noi, aşa că nu avem ce face. Le-am explicat părinţilor că elevilor li se pun absenţe şi că, dacă au un număr mare de a absenţe, pot fi exmatriculaţi. Sperăm să înţeleagă şi să îşi lase copiii la şcoală“, a spus Constantin Preda, directorul Şcolii din Afumaţi.

 

Mutaţi la Urzicuţa

 

Părinţii nemulţumiţi le-au pregătit însă o surpriză autorităţilor. Protestul este departe de a se fi încheiat, iar copiii lor nu se vor duce la Şcoala din Boureni – unde există şi un microbuz care le asigură transportul, ci la altă şcoală, unde vor merge cu maşinile părinţilor sau cu autobuzul. „Decizia ministerului nu ne mulţumeşte, pentru că nu am primit o justificare pentru decizia inspectoratului de a muta elevii dintr-o şcoală bună, dotată cu laboratoare, în alta veche. Noi suntem de acord cu desfiinţarea claselor simultane, dar nu vrem să ne lăsăm copiii să meargă la Boureni. Ne vom continua protestul şi vom cere şi pe alte căi explicaţii ministerului, iar eu şi alţi părinţi ne vom muta copiii la Şcoala din Urzicuţa, comuna vecină“, a explicat Titel Stoenescu, tatăl unui elev de la Şcoala din Afumaţi.

În martie, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a dat un ordin prin care, din anul şcolar 2007-2008, în întreaga ţară, clasele de simultan din mediul rural ar fi trebuit desfiinţate, prin comasarea lor în şcolile mai mari din comunele respective. Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj a stabilit ca elevii din Afumaţi să meargă la Şcoala din Boureni, unde sunt mai mulţi copiii, aceştia având la dispoziţie şi un microbuz şcolar pentru transport. „Ministerul Educaţiei a respectat hotărârea Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj, deoarece este mai bine să transportăm 20 de elevi decât 60. Cadrele didactice şi părinţii elevilor de la şcoala din Afumaţi trebuie să se supună deciziei ministerului“, a precizat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU