25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCal lipsă în inventarul medicului de familie

Cal lipsă în inventarul medicului de familie

Un medic de familie cu cabinetul în Cernăteşti s-a trezit în urma unui control cu un cal lipsă la inventar. Deoarece veterinarul din sat nu a eliberat un certificat de deces, Spitalul „Filantropia“, în patrimoniul căruia se afla calul, îi poate imputa acum medicului de familie lipsa din inventar.

Există mai multe localităţi din Dolj unde medicii au primit cai o dată cu cabinetele. Medicii din Brabova, Seaca de Pădure sau Sopot au, de asemenea, câte un cal pe inventar. La Greceşti sunt chiar doi. Situaţia din Cernăteşti însă este unică, şi asta pentru că, în urmă cu patru luni, calul a murit. Nu s-a întâmplat nimic până în momentul în care a venit controlul de la Spitalul Municipal „Filantropia“, proprietarul bunurilor dispensarului din Cernăteşti. Medicul de familie din localitate, Cristian Geormăneanu, nu a crezut până acum că un patruped poate provoca atâtea bătăi de cap. Fără certificat de deces, calul figurează în administrarea lui.

Comisia de inventariere i-a cerut să arate toate bunurile, inclusiv calul. „Nu a prezentat certificat de la medicul veterinar, astfel că pe procesul-verbal de inventariere s-a trecut calul lipsă“, a explicat Mihai Coman, directorul Spitalului Filantropia.

Colegul veterinar, greu de găsit

Conform procedurii, dr. Geormăneanu ar fi trebuit să prezinte un certificat de deces al calului şi animalul ar fi fost scăzut din inventar. Medicul de familie susţine că i-a solicitat verbal colegului său veterinar, Ion Dina, de nenumărate ori să îi dea certificatul, însă fără succes.

„De patru luni mă rog de domnul doctor veterinar să îmi dea un certificat de deces. Nu am reuşit să îl obţin, iar Spitalul 2 vrea acum să îmi impute calul. Ce vină am eu că a murit?“, a declarat dr. Geormăneanu.

„Chiar eu am vorbit cu el acum câteva zile. Mi-a spus că îl găsim numai în weekend. La ultima discuţie mi-a zis că nu avea formulare“, a declarat şi Maria Ciobanu, asistentă comunitară în Cernăteşti şi fosta asistentă a doctorului Geormăneanu.

Autorităţile s-au spălat pe mâini

Ion Dina vine în Cernăteşti doar la sfârşitul săptămânii. În ultimele trei săptămâni a fost ocupat cu renovarea unei case în Locusteni, Dolj, conform concubinei acestuia, Doina Popescu. „Am vorbit chiar ieri cu el la telefon şi mi-a zis că se întoarce vineri seară, iar luni problema este rezolvată. Neluţu nu a văzut niciodată calul mort şi, oricum, doctorul a insistat doar acum, de când arde morcovul“, a declarat Doina Popescu. Potrivit Direcţiei Sanitar – Veterinare (DSV) Dolj, în acest caz este vorba de un litigiu între părţi şi nu este problema autorităţilor. „Medicul veterinar este liber profesionist. Nu este angajat, nu este obligat să facă nimic. Prestează un serviciu contra unui tarif. Este problema lor, nu este problema noastră“, a declarat dr. Andrei Butaru, directorul DSV.

Prins între cal şi nicovală

Dr. Geormăneanu se poate aştepta acum ca administraţia Spitalului Municipal „Filantropia“ să ceară despăgubiri materiale pentru calul lipsă din inventar, deoarece, din punctul de vedere al legii, în lipsa certificatului de deces, calul figurează încă în patrimoniul spitalului, iar medicul din Cernăteşti răspunde pentru el. Deşi spitalul nu a emis deocamdată decizia de imputare, termenul-limită pentru obţinerea actului a trecut.

„I-am dat termen 30 de zile, din 15 septembrie până în 15 octombrie, să prezinte documentele. Şi noi, la rândul nostru, trebuie să predăm bilanţul pe 20 octombrie. Nu se iau măsuri administrative împotriva sa, se recuperează suma de bani“, a mai declarat directorul Coman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS