15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPOR, lansat şi în Oltenia

POR, lansat şi în Oltenia


Programul Operaţional Regional a fost lansat ieri şi în Oltenia, în prezenţa ministrului dezvoltării, Laszlo Borbely. Autorităţile locale din Dolj şi din judeţele vecine trebuie să facă rapid proiecte viabile dacă vor să pună mâna pe banii europeni.

Aflat la a treia lansare în ţară, a Programului Operaţional Regional (POR), Borbely a declarat că regiunea Oltenia are deja întocmite nouă proiecte în valoare de 116 milioane de euro, proiecte a căror realizare a fost finanţată de la bugetul de stat prin Hotărârea de Guvern nr. 811/2006. Suma totală primită în următorii şapte ani de Oltenia este de 621 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că regiunea Sud-Vest a primit peste 14% dintre banii alocaţi pe POR. Potrivit ministrului, patru din proiectele care vor fi depuse pe POR vor să rezolve câteva din problemele infrastructurii de transport din Oltenia, un proiect este destinat dezvoltării mediului de afaceri, iar alte patru proiecte au fost depuse pe axa cinci din POR, care se referă la dezvoltarea turismului. Ministrul a dezvăluit ieri că, din analizele pe care le-a făcut, în urma implementării programelor de preaderare judeţele dezvoltate s-au dezvoltat şi mai mult, iar cele sărace nu au putut ţine pasul şi au rămas în urmă, fapt care nu respectă principiul coeziunii promovat de Uniunea Europeană. „Noi am făcut o distribuţie a banilor în cazul Programului Operaţional Regional, dar nimeni nu ne împiedică să facem o reevaluare la sfârşitul anului 2008 atât pe procentele pentru regiuni, cât şi pe axe pentru că principiul coeziunii trebuie să existe“, a spus Borbely.

Acesta le-a cerut autorităţilor implicate în procesul de absorbţie a banilor europeni să fie foarte atente atunci când îşi aleg proiectantul şi constructorul pentru că, în cazul în care proiectul nu este bun, iar constructorul renunţă în cele din urmă la execuţia lucrării, administraţiile locale vor fi nevoite să suporte cheltuielile din propriul buget. Borbely a ţinut să precizeze că, pentru a veni în sprijinul comunităţilor care nu au apucat să depună proiecte, guvernul va finanţa de la bugetul de stat alte 40 – 50 de proiecte din regiuni rămase în urmă precum Nord-Vest.

Socoteala lui Borbely nu se potriveşte cu cea făcută de politicieni

Demnitarul prezent ieri la lansarea POR în Oltenia a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că, deşi politicienii şi presa susţin că până acum nu a fost absorbit nici un leu din banii UE, iar gradul de absorbţie este zero, lucrurile nu stau deloc aşa. „E fals. Am absorbit 900 de milioane de euro din fondurile de preaderare şi cei 2% avans din fondurile structurale, adică 320 de milioane de euro, iar până la sfârşitul anului vom mai absorbi 300 de milioane de euro. În total, 1,5 miliarde de euro, iar România trebuie să dea UE 1,7-1,8 miliarde“, a mai spus Borbely.

POR, pe scurt

POR a fost lansat în luna iulie în România şi are un buget de aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru următorii şapte ani. Programul urmăreşte reducerea dezechilibrelor economice între regiuni şi are şase axe prioritare pe care se pot depune proiecte. Cererile de finanţare pentru axa 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – potenţiali poli de creştere“ nu au fost încă lansate. Cea mai solicitată până în acest moment este axa 2, care se referă la reabilitarea infrastructurii de transport. Axa 3 se referă la dezvoltarea infrastructurii sociale, axa 4 la dezvoltarea mediului de afaceri regional, axa 5 la dezvoltarea şi promovarea turismului, iar prin intermediul axei 6 se pot depune cereri de finanţare pentru asistenţă tehnică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS