22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRAADPFL se împrumută de 4,5 milioane de lei

RAADPFL se împrumută de 4,5 milioane de lei

Înglodată în datorii, RAADPFL a reuşit să bată palma pentru un împrumut de 4,5 milioane de lei, necesar pentru plata datoriilor către stat.

Aproximativ o săptămână, atât mai are de aşteptat Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) până să parafeze contractul de împrumut cu Raiffeisen Bank.

Cu aceşti bani, după cum a declarat Ion Petre, directorul RAADPFL, vor fi achitate datoriile către stat. Deşi actuala conducere a regiei a încercat, în mai multe rânduri, să identifice soluţii pentru criza financiară prin care trecea aceasta, s-a ajuns la concluzia că doar un împrumut ar mai putea-o salva de la faliment.

Încă din vară, specialiştii regiei au întocmit documentaţia necesară pe care au depus-o la cele mai importante bănci, care aveau credite speciale, pentru stingerea datoriilor către stat.

„Am purtat discuţii şi cu cei de la BRD, contractul ajungând până la filiala din Paris, însă nu am primit acceptul. Ne-am îndreptat şi către BCR, cu care, de asemenea, am avut mai multe întâlniri, însă ei ne impuneau să facem un fel de poliţă de asigurare care ne costa cam mult. Raiffeisen Bank a fost singura care ne-a acceptat cererea de credit“, a menţionat Ion Petre.

Directorul regiei a spus că s-au stabilit toate amănuntele împrumutului, aşteptându-se doar îndeplinirea formalităţilor. Dacă totul va decurge conform planului, în câteva zile RAADPFL ar putea scăpa de datoriile pe care le are către stat.

Drepturile băneşti, concesionate băncii

Împrumutul de 4,5 milioane de lei va fi luat pe o perioadă de şapte ani, cu o dobândă anuală de 10,5% pe an, după cum a spus Ion Petre. Lunar, regia va trebui să plătească o rată de circa 80.000 de lei din încasările pe care le face.

În schimb, pentru a putea împrumuta impresionanta sumă, RAADPFL a concesionat băncii, pentru şapte ani, drepturile băneşti pe care le va lua de la primărie pentru diverse activităţi unde i-a fost atribuită gestiunea directă. La acest capitol se încadrează, printre altele, întreţinerea zonelor verzi, amplasarea şi întreţinerea mobilierului stradal, acolo unde regia este unic operator în Craiova.

Dacă regia nu va mai putea să îşi plătească ratele lunare, primăria va vira în conturile băncii sumele pe care ar trebui să le plătească RAADPFL pentru munca depusă.

„Noi ne-am făcut calculele şi ştim lunar cam cât încasăm, aşa că nu vor fi probleme. Era însă singura modalitate de a scăpa de datoriile către stat, care reprezentau, printre altele, impozitul pe profit, TVA, contribuţiile la sănătate, şomaj, pensii“, a declarat Ion Petre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS