16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de miliarde pe ajutoarele sociale

Zeci de miliarde pe ajutoarele sociale


Mii de familii din judeţul Gorj beneficiază de sprijin financiar în baza Legii nr. 416/2001. În primele şapte luni ale acestui an, au fost plătite ajutoare sociale în valoare totală de aproximativ 52 de miliarde de lei vechi.

Angajaţii Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Gorj au întreprins o serie de verificări în 12 comune din judeţ pentru a vedea dacă edilii locali respectă Legea nr. 416/2001 a venitului minim garantat. În urma acestor controale, reprezentanţii DMPS au descoperit o serie de nereguli. „Neefectuarea de anchete sociale la intervale de şase luni în vederea urmăririi respectării condiţiilor de acordare a dreptului de ajutor social a fost prima neregulă descoperită. Am mai constatat că primarii nu afişează într-un loc vizibil listele bunurilor considerate de strictă necesitate şi nici lista beneficiarilor de ajutor social, precum şi a persoanelor desemnate de primar să efectueze orele de muncă în folosul comunităţii“, a spus Vasile Picioruşi, directorul DMPS Gorj. Edilii locali care nu respectă prevederile legii riscă să fie sancţionaţi. Printre primăriile verificate s-au numărat Slivileşti, Teleşti, Câlnic, Mătăsari, Dragoteşti, Bâlteni, Hurezani şi Plopşoru.

52 de miliarde de lei în şapte luni

De la începutul acestui an, cele 6.300 de familii gorjene au beneficiat de ajutoare sociale în valoare totală de aproximativ 52 de miliarde de lei vechi. „Suma este semnificativă. Mai ales că perioada nu este foarte mare. Dar, din păcate, în teritoriu, la sate, aceşti oameni care primesc ajutor social ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţii. Să cureţe şanţuri, să adune mizeria, dar primarii sunt cei care ar trebui să se ocupe de împărţirea sarcinilor fiecăruia. În judeţ există edili care sunt fermi în acordarea ajutoarelor sociale şi alţii care nu sunt. Aceasta este cauza diferenţei de asistaţi social dintre comune“, a precizat Vasile Picioruşi.

Consiliile locale sunt cele care stabilesc limitele legale în care se acordă ajutorul social. De aceea există localităţi cu un număr foarte mare de asistaţi social.

Localităţi fruntaşe la asistaţi social

Printre localităţile judeţului Gorj care au foarte mulţi beneficiari ai Legii nr. 416/2001 se numără comuna Bâlteni, cu 491 de familii, comuna Plopşoru, cu 329, localitatea Târgu Cărbuneşti, cu 254 de familii. În comuna Polovragi există 155 de familii care beneficiază de ajutor social, iar în municipiul Târgu Jiu, 266 de familii. Primăria municipiului Motru acordă ajutor social la 237 de familii, iar cea din Ţicleni, la 76 de familii. La celălalt capăt al listei se află localităţi precum Schela, unde nu există decât 14 familii care beneficiază de ajutor social, Turcineşti, cu şapte familii, Arcani, cu 11 familii, şi Leleşti, cu 12 familii asistate social. Angajaţii DMPS Gorj vor merge în toate localităţile judeţului pentru a verifica modul de respectare a aplicării legii privind venitul minim garantat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII