18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUndă verde pentru Spitalul Regional

Undă verde pentru Spitalul Regional

Spitalul Regional de Urgenţă începe să prindă contur. Chiar dacă nu va fi ridicat la Craiova, ci pe raza comunei Pieleşti, el va prelua o parte din paturile şi personalul din actualele secţii de urgenţă din Craiova.

Proiectul de ridicare a unui spital regional pentru zona Olteniei începe să prindă contur. După ce au avut nevoie de aproape doi ani pentru studii de fezabilitate şi pentru găsirea terenului, autorităţile au obţinut în sfârşit aprobarea pentru a putea începe ridicarea construcţiei.

Guvernul a aprobat pe 28 august indicatorii tehnico-economici pentru 16 spitale de urgenţă, patru spitale regionale, patru orăşeneşti, trei municipale şi trei comunale. În perioada următoare vor fi demarate licitaţii pentru proiectare şi construcţie.

 

Încep lucrările

 

În judeţul Dolj, lucrările pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgenţă se estimează că vor începe anul acesta, în noiembrie sau decembrie, urmând să fie finalizate în zece luni. Spitalul va avea 860 de paturi şi va fi construit în comuna Pieleşti la marginea DN 65. Aici vor fi tratate cazuri de urgenţă din toată Oltenia.

Spitalul Regional va fi structurat pe unităţi de îngrijire cu mai multe module şi nu pe secţii sau clinici cum sunt celelalte spitale, cu un un anumit număr de paturi.

Vor fi 34 paturi pentru Terapie Intensivă (Reanimare), opt pentru Terapie Intensivă Cardiologie, 18 pentru Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), 270 de paturi pentru Medicină Internă (Cardiologie, Diabetologie şi Metabolism, Gastroenterologie, Oncologie, Pulmonologie, Generală, Nefrologie), 54 de paturi pentru Neurologie. Vor exista, de asemenea, unităţi de îngrijire pentru naşteri, obstetrică (36 paturi), nou-născuţi (22 de paturi), pediatrie şi chirurgie pediatrică (72 de paturi), terapie intensivă neonatologie (12 paturi) şi terapie intensivă pediatrică (şase paturi).

Chirurgia va avea 282 de paturi care vor fi împărţite pe specializări: Ortopedie şi Traumatologie, Arşi, Chirurgie generală, Chirurgie Cardiacă şi Toracică, Ginecologie, Chirurgie Vasculară, Neurochirurgie, Chirurgie Plastică, Oftalmologie, ORL şi Urologie.

 

Restructurare

 

Înfiinţarea acestor unităţi de îngrijire a urgenţelor în cadrul Spitalului Regional va presupune o restructurare a sistemului spitalicesc din judeţul Dolj. Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, numărul de paturi per ansamblu nu va suferi modificări, dar un număr mare de paturi din actualele secţii de urgenţă vor trece prin transfer la Spitalul Regional. „S-a stabilit că numărul de paturi din judeţ va rămâne nemodificat. Cu alte cuvinte, am început să lucrăm la o schiţă pentru distribuirea paturilor la spaţiile pe care le avem şi le vom avea. De exemplu, Spitalul de Urgenţă Craiova şi Spitalul Municipal Filantropia vor rămâne în continuare cu secţiile de cronici, iar partea de urgenţă regională din aceste unităţi va fi preluată de Spitalul Regional. Asta nu înseamnă că Spitalul de Urgenţă şi Spitalul Filantropia vor rămâne fără urgenţă“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul executiv al ASP Dolj.

 

Normative

 

Concomitent cu mutarea paturilor va avea loc şi un transfer de personal dinspre actualele spitale către Spitalul Regional, mai spune Mogoş: „De exemplu, Clinica de Ortopedie de la Spitalul de Urgenţă va rămâne cu cazurile de ortopedie cronică (tumori, malformaţii etc.), iar cele de traumatologie (inclusiv accidente şi agresiuni) vor merge la Spitalul Regional, împreună cu o parte din personal“.

Mogoş nu exclude nici posibilitatea angajării de personal medical pentru Spitalul Regional: „Nu au fost stabilite deocamdată normativele de personal pentru Spitalul Regional, dar aş prefera ca aici să lucreze numai tineri, pe care să-i aducem din alte centre universitare din ţară dacă nu-i găsim la Craiova şi care au lucrat în prealabil în străinătate. În felul acesta vom reuşi să desfăşurăm o activitate la standardele din Occident“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII