18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBeneficiarii ajutorului social, trimişi la muncă

Beneficiarii ajutorului social, trimişi la muncă

Veste proastă pentru beneficiarii ajutorului social, care s-au obişnuit de câţiva ani să stea pe banii statului. Reprezentanţii guvernului au decis să îi ia în vizor pe cei încă în putere, care pot munci, dar preferă să lenevească. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a recomandat ministrului muncii, Paul Păcuraru, să introducă modificări legislative mai drastice pentru ca toţi cei care refuză de două ori locurile de muncă oferite să fie şterşi de la plata ajutorului social. Guvernanţii doresc scoaterea de la plata ajutorului a celor care pot să-şi câştige singuri un ban. Cei de la stat ar urma să îi primească doar oamenii foarte bătrâni sau persoanele care au anumite handicapuri şi nu pot munci, dar şi categoriile foarte sărace, pe o perioadă limitată.

În Craiova, posibila modificare legislativă este considerată de bun augur de autorităţile implicate direct în acest proces. Viceprimarul Sorin Iordache este de părere că foarte mulţi beneficiari sunt oameni care nu vor pur şi simplu să muncească, ci preferă să stea acasă şi să întindă mâna la banii statului. Din cei 4.500 de craioveni care încasează lunar venitul minim garantat, foarte mulţi au o situaţie financiară bună, permiţându-şi să vină la primărie, pentru a-şi ridica banii, cu maşini străine. „Sunt atâtea oferte de muncă, dar ei preferă să stea degeaba. Cu criza de muncitori pe care o avem, în special în construcţii, şi-ar găsi oricând un loc de muncă, însă ei preferă să stea“, a declarat vicele Iordache.

Daniela Neagoe, directoarea adjunctă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), a explicat că, şi în prezent, beneficiarii de ajutor social pot să piardă venitul dacă refuză un loc de muncă. „Noi putem să-i prindem doar atunci când vin să-şi ridice adeverinţe de la noi, o dată la trei luni, pentru a le depune la primărie şi a dovedi că nu şi-au găsit un loc de muncă. Problema este că în lege nu se stipulează o dată exactă la care să le ridice. Prin urmare, de fiecare dată când avem locuri de muncă disponibile, asistaţii nu calcă pe la noi. Probabil se anunţă între ei. Când acestea sunt ocupate, apar şi ei să ne solicite adeverinţele, iar noi nu mai avem ce locuri să le oferim“, a declarat Daniela Neagoe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU