18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalParâng - capitala sporturilor extreme

Parâng – capitala sporturilor extreme

Aproximativ 100 de biciclişti echipaţi de munte şi câteva zeci de parapantişti din întreaga ţară, dar şi din străinătate au urcat în week-end-ul trecut în staţiunea montană Parâng din Valea Jiului pentru competiţia anuală intitulată Drop’n Roll. Competiţia îi adună an de an pe cei mai buni, premiile nefiind miza pentru care se adună curajoşii, care îşi amenajează singuri traseele, ci plăcerea de a demonstra că au cel mai performant echipament şi cea mai spectaculoasă evoluţie.

 

Parângul – cel mai bun traseu

 

Toţi cei care au urcat la sfârşitul săptămânii trecute în Parâng au recunoscut că aici au găsit cea mai bună amenajare pentru concurs din întreaga ţară şi au comparat traseul de aproximativ doi kilometri, cu pante abrupte şi obstacole, cu cele din străinătate. „Este atât de bun şi de bine amenajat, fără pietre şi în zone extrem de dificile, care alternează cu cele pe iarbă, încât aşa ceva am văzut numai la competiţiile din afara ţării. Este cel mai bun din ţară. Aşa ceva am mai văzut pe Valea Prahovei, dar nu se compară, poate numai cu cele din Bulgaria sau Austria“, a spus Popică, unul dintre participanţii la competiţia din Parâng.

Pe traseul din Valea Jiului s-au înscris în concurs biciclişti şi parapantişti din Cluj, Sighişoara, Sibiu, Bucureşti, Braşov, Oradea, Azuga, Miercurea Ciuc, Haţeg, Pucioasa, Târgu Mureş, Bistriţa, Sinaia, Baia Mare, Bulgaria, Italia, Austria, Ungaria şi Ucraina. Limba oficială, chiar şi între români, a fost engleza şi singurul lucru care a contat pentru cei înscrişi în concurs a fost bicicleta sau parapanta, echipate după ultimele standarde.

Costuri echivalente unei maşini

 

Pentru a putea să faci parte din grupul cicliştilor ai nevoie de investiţii costisitoare şi mulţi au afirmat că puteau să-şi cumpere maşini bune la preţul echipamentului, dar „numai aşa poţi fi competitiv“. Importantă e marca echipamentului, a bicicletei, iar în Parâng, la competiţie au venit chiar şi reprezentanţi ai firmelor care comercializează astfel de produse, cu tot cu competitori. „O bicicletă pentru munte costă între 7 şi 14 mii de lei, armura pe care o îmbracă fiecare competitor este între 400 şi 800 de lei. Apoi ai nevoie de cască, între 200 şi 800 de lei, mănuşi, 65-150 de lei, tibiere şi genunchiere, la preţuri ce ajung până la 250 de lei, pantaloni de protecţie – 700 de lei şi încălţăminte cu talpă cât mai dreaptă“, a susţinut Ciupi, un concurent ce reprezenta o firmă de profil din Bucureşti.

Cu un astfel de echipament poţi urca sau coborî pe traseul din munte accidentat şi competiţia este cu atât mai strânsă, cu cât bicicliştii sunt mai informaţi şi antrenaţi. „Am în concurs doi participanţi, care au mai fost în concursuri din străinătate. Am fost în Parâng încă din vremea când eram student, dar acum am revenit pentru că este unul dintre cele mai bune trasee pentru mountain-bike“, a spus Mircea Florescu, reprezentantul unei firme de profil.

Competiţia din Parâng a fost a doua în ultimii doi ani şi la start s-au aliniat foarte mulţi concurenţi, după ce au aflat de succesul competiţiei din anii precedenţi. Parapantiştii, absolvenţi ai şcolilor de zbor din întreaga ţară, cărora li s-a alăturat şi Tomy Coconea, vicecampion în concursul Red bull x Alps 2007, au umplut cerul, spectacolul în aer liber completându-l pe cel de pe biciclete.

În Parâng au fost, la sfârşitul săptămânii trecute, câteva mii de turişti, care au sosit numai pentru competiţia din acest sezon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS