18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCardul european de sănătate se eliberează fără cozi

Cardul european de sănătate se eliberează fără cozi

Deşi s-a reluat de patru zile eliberarea cardului european de sănătate, doljenii nu s-au grăbit să-l solicite. La ghişeul CAS Dolj, abia dacă se formau ieri cozi de trei – patru persoane. Potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, marţi au fost înregistrate 60 de cereri, iar miercuri, 40. Situaţia a fost aceeaşi ieri. Deşi programul de lucru era destul de scurt, între orele 11.00 şi 13.00, la ghişeul nr. 2 nu era la un moment dat o singură persoană, spre invidia celor care aşteptau la alte ghişee pentru depunerea declaraţiilor.

Letiţia Sterian vrea să-şi petreacă vacanţa în străinătate, o vacanţă prelungită de trei luni în Italia şi alte trei în Germania, şi voia să se asigure că va putea să se adreseze sistemului public de sănătate din ţările respective în cazul în care s-ar îmbolnăvi în acest timp. „Nu am avut prea multe informaţii despre cardul european de sănătate, dar am venit la casă să mă interesez în cât timp se eliberează. Am ajuns cu vreo câteva ore mai devreme pentru că nu ştiam programul, dar nu-i nimic. Oricum, am constatat că nu sunt cozi la eliberarea acestui document“, a spus Letiţia Sterian.

 

Şapte zile lucrătoare pentru eliberare

 

Pentru eliberarea noului card european de sănătate, solicitanţii trebuie să plătească 43.000 de lei, dublu faţă de vechiul card, însă CNAS susţine că noile elementele de securitate introduse ar fi cauza majorării.

În luna iulie, eliberarea cardului eruopean de sănătate a fost sistată, din cauza expirării contractului dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi firma care se ocupa cu tipărirea. În acea perioadă, casa a eliberat totuşi certificate provizorii şi, deşi termenul de eliberare era mai scurt (trei zile), solicitările au fost chiar mai modeste, CAS Dolj înregistrând în medie 30 de cereri pe zi. „Cererea de acum este comparabilă cu cea din luna februarie. Mulţi solicitanţi sunt persoane care lucrează în străinătate şi vin zilele acestea pentru reînnoirea cardului“, a spus Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.

Pentru obţinerea cardului european este necesară completarea unei cereri-tip obţinute de la CAS, care se depune împreună cu o copie după actul de identitate şi actele care dovedesc calitatea de asigurat. Cardul se eliberează după şapte zile lucrătoare de la depunerea documentelor necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS