16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrime de stabilitate fără prevedere bugetară

Prime de stabilitate fără prevedere bugetară

Acordarea primelor de stabilitate în sistemul sanitar nu se poate face, deşi există hotărâre de guvern în acest sens, pentru simplul motiv că nu există prevedere bugetară.

Potrivit HG nr. 670/28.06.2007, personalul contractual din unităţile sanitare cu paturi care are vechime în muncă de cel puţin un an ar trebui să primească în trimestrul IV o primă de stabilitate în cuantum de un salariu tarifar de încadrare la limita minimă a grilei de salarizare. Prima, denumită de sindicate „Cel de-al paisprezecelea salariu“, ar urma să se acorde o dată pe an şi are ca scop fidelizarea angajaţilor.

O soluţie, mărirea tarifului pe caz rezolvat

 

Spitalele se vor vedea însă în situaţia ca în trimestrul IV să nu poată plăti prima de stabilitate, din cauză că banii necesari nu sunt prevăzuţi în buget. Situaţia este cu atât mai serioasă cu cât ultimul trimestru nici măcar nu este acoperit în totalitate de buget, fondurile necesare urmând să fie primite la rectificarea de buget anunţată pentru luna octombrie.

Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, de exemplu, a solicitat deja Ministerului Sănătăţii Publice găsirea unei surse de finanţare pentru a putea acorda aceste drepturi salariale a căror valoare se ridică la opt miliarde de lei. „Am înaintat o propunere Ministerului Sănătăţii prin care solicit ca suma necesară să fie asigurată fie prin transfer de la bugetul de stat, fie prin mărirea tarifului pe caz rezolvat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de la 1.269 de lei la 1.333 de lei“, a declarat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.

În perioada următoare este posibil ca şi alte spitale să facă acelaşi demers la Ministerul Sănătăţii. Printre ele se află şi Spitalul de Urgenţă Craiova, care va trebui să aloce aproximativ 14 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS