18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCadrele medicale renunţă la grevă

Cadrele medicale renunţă la grevă

Angajaţii Spitalului de Urgenţă Craiova au renunţat la proteste după ce conducerea a promis că va eficientiza activitatea. Oamenii au obţinut chiar şi termene pentru rezolvarea problemelor.

Sindicatele de la Spitalul de Urgenţă Craiova au anunţat ieri că renunţă la conflictul de muncă declanşat în urmă cu o săptămână. Conducerea Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă susţine că greva de avertisment anunţată pentru astăzi şi greva generală programată pe 28 august au fost suspendate, sindicaliştii obţinând de la conducerea spitalului rezolvarea celor mai multe dintre revendicări.

„Suntem mulţumiţi de negocieri. Din cele 14 solicitări ale noastre, au fost rezolvate 12. Au mai rămas de discutat revendicările salariale, respectiv acordarea salariilor de merit şi a primei de 2%“, a declarat Ion Cotojman, liderul SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Cotojman a precizat că pentru soluţionarea revendicărilor s-au stabilit termene precise, iar dacă nu vor fi respectate de conducerea spitalului, conflictul de muncă ar putea fi reluat. Conducerea are trei săptămâni pentru a face aprovizionarea cu dezinfectanţi, zece zile pentru achiziţionarea materialelor necesare efectuării de radiografii şi a reactivilor necesari pentru analizele medicale şi o lună pentru aprovizionarea judicioasă a spitalului cu medicamente.

 

Criza de dezinfectanţi

 

Ultimatumul dat de sindicalişti vine într-un moment în care problemele spitalului s-au acutizat. În ultima vreme, criza de materiale dezinfectante a devenit o problemă serioasă, cu care se confruntă toate secţiile din spital, inclusiv blocurile operatorii.

Deşi o parte din responsabilităţile de igienizare revin acum firmei care a preluat serviciul de curăţenie în urma externalizării, aceasta nu asigură decât dezinfectanţii necesari pentru curăţarea pavimentelor. Substanţele necesare cadrelor medicale pentru spălarea pe mâini sau pentru dezinfectare preoperatorie trebuie achiziţionate de spital şi nu prea se găsesc. Medicii susţin că se descurcă punând bolnavii să cumpere aceşti dezinfectanţi, cumpărând chiar ei în unele cazuri sau împrumutând de la diverşi furnizori. „Pentru sălile de operaţii cumpărăm dezinfectanţi“, a spus dr. Alexandru Cameniţă, şeful Clinicii de neurochirurgie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Directorul medical al spitalului, dr. Bogdan Fănuţă, a declarat zilele trecute că problema cu dezinfectanţii a apărut din cauza blocării licitaţiei, dar că situaţia nu este atât de gravă cum susţin sindicaliştii. „Am început licitaţia pentru dezinfectanţi încă din mai-iunie şi nu s-a terminat nici până acum din cauza contestaţiilor. Iar sălile de operaţii nu au probleme. Am cumpărat pe act adiţional şi avem stocuri care ne ajung până în septembrie“, a spus Fănuţă. Dacă va reuşi conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova să rezolve în câteva săptămâni ceea ce nu a reuşit într-un an rămâne de văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS