15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPâinea, scumpită de unii producători

Pâinea, scumpită de unii producători

În timp ce patronatele din industria alimentară solicită guvernului să reducă la 9% taxa pe valoarea adăugată la toate produsele alimentare, pâinea a fost scumpită doar de unii producători naţionali şi locali.

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România anunţase o scumpire a pâinii începând cu luna iulie. Procentul vehiculat atunci era de până la 25%. Această potenţială creştere de preţ a fost pusă pe seama secetei prelungite din acest an agricol, care a afectat producţia de grâu atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Producătorii de pâine s-au confruntat cu o creştere a preţurilor la grâul de import, astfel că în cazul unora scumpirea a fost inerentă.

„Acum o lună pâinea s-a scumpit cu 1.000 de lei (10 bani), iar acum două săptămâni s-a scumpit cu încă o mie (10 bani). Nu ştiu cât va mai creşte preţul, dar e din ce în ce mai greu“, a declarat un craiovean, nemulţumit de decizia producătorilor de a creşte preţul pâinii.

 

„Nu am scumpit încă pâinea şi nici nu intenţionăm să o facem“

 

Scumpirea preconizată de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România nu s-a concretizat în cazul foarte multor brutării şi magazine craiovene. Cu toate acestea, zvonurile cu privire la o creştere a preţului pâinii persistă. Reprezentanţii magazinelor spun că producătorii locali nu şi-au anunţat intenţia de scumpire a pâinii. „Colaborăm atât cu producătorii locali, cât şi cu cei naţionali. Producătorii locali nu au scumpit şi nici nu ne-au anunţat că au vreo intenţie în acest sens. Producătorii naţionali au scumpit cu 10-20 de bani, în funcţie de gramaj, mai ales la specialităţi – baghete, toast, chifle“, a explicat Mihaela Purcărea, directoarea magazinului Premier.

Unii brutari au confirmat că, pentru moment, nu intenţionează să scumpească pâinea. „Nu am scumpit încă pâinea şi nici nu intenţionăm să o facem, chiar dacă preţul făinii a crescut puţin“, a declarat Mioara Diaconeascu, responsabila unui punct de lucru al brutăriei Minufan.

În ceea ce priveşte cel mai mare producător local de pâine – PAN GROUP, nu am reuşit să luăm legătura cu reprezentanţii acestuia pentru a afla politica lor de preţ pentru perioada următoare. Reprezentanţii marilor magazine craiovene au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acest subiect, în aşteptarea unor politici de preţ de la Bucureşti.

 

Alte scumpiri pe piaţă

 

Unele produse ale căror preţuri îşi menţin o evoluţie oarecum ciudată sunt legumele. „În perioada de caniculă, legumele s-au scumpit, dar preţul lor a revenit la nivelul anterior. De fapt, legumele au preţ variabil: se scumpesc în perioadele de inundaţii, de caniculă, spre week-end şi apoi se ieftinesc“, a explicat Mihaela Purcărea. Potrivit acesteia, comparativ cu anul trecut, se observă o creştere de preţ de câteva procente la toate produsele. Cel mai mult s-au scumpit ţigările, al căror preţ a crescut puţin câte puţin, dar des, şi se pare că la 1 septembrie pe fumători îi paşte o nouă creştere de preţ.

Pâinea s-a scumpit de la 1 august

Potrivit www.stirilocale.ro, producătorii de pâine din judeţul Satu Mare au decis ca, de la 1 august, să scumpească pâinea cu zece la sută. De la 1,8 lei pe kilogramul de pâine, preţul acesteia a ajuns la 2,4 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS