22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza de medicamente alungă bolnavii

Criza de medicamente alungă bolnavii

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova ar putea să aprobe transferul unor pacienţi pentru a putea fi îngrijiţi la alte spitale din ţară, din cauza crizei de medicamente şi materiale sanitare cu care se confruntă de câteva zile această unitate.

Clinicile celui mai mare spital din Oltenia nu mai au medicamente, feşe, perfuzii, anestezice, leucoplast, mănuşi chirurgicale, dezinfectanţi şi nici fişe medicale. Cele mai afectate de aceste probleme sunt Terapia Intensivă şi Clinica de Ortopedie, unde rudele pacienţilor au ajuns principalii furnizori de bandaje, medicamente şi perfuzii.
În Clinica de ortopedie, situaţia este atât de gravă încât rudele celor internaţi trebuie să aprovizioneze şi blocul operator, cu toate cele necesare pentru desfăşurarea operaţiei. Petria Filigeanu, de 72 de ani, din comuna doljeană Melineşti, a fost operată zilele trecute. Pentru ca intervenţia chirurgicală să poată avea loc, fiica bătrânei a trebuit să furnizeze medicilor de la ortopedie feşe, mănuşi chirurgicale, glucoză pentru perfuzii şi tot ceea ce mai este necesar în sala de operaţie şi după operaţie. „Este un dezastru. Am cumpărat tot ce trebuie pentru operaţie. Medicii sunt de treabă, îşi fac datoria, dar nu au cu ce să lucreze“, a spus Gheorghiţa Lungan, fiica bătrânei.
Alexandru Mârzescu, de 71 de ani, din comuna Sadova, este alt pacient de la ortopedie pentru care rudele a trebuit să facă mari sacrificii financiare pentru procurarea materialelor sanitare şi a medicamentelor. „Tatăl meu nu merită aşa ceva. Cu pensia şi ajutorul social câştigă abia 900.000 de lei. Păi nici nu-i ajungea toată pensia ca să-şi cumpere tot ce i-au trecut pe reţetă: perfuzii, mănuşi sterilizate, pansamente ca să-i bandajeze piciorul şi multe altele. Nu se poate, trebuie redresate lucrurile, altfel o să moară oamenii în spital, iar doctorii nu vor putea decât să se uite la ei“, a spus Gheorghe Mârzescu, fiul bolnavului.
În saloanele de la ortopedie se aflau şi pacienţi transferaţi de la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, care se minunau de lipsurile din Spitalul de Urgenţă Craiova.

„Vom fi puşi în situaţia de a nu mai putea să internăm bolnavi“

Medicii din Clinica de ortopedie susţin că sunt puşi în imposibilitatea de a mai opera, în condiţiile în care sălile de operaţii nu sunt dotate nici măcar cu strictul necesar. „Sunt bolnavi care nu îşi pot cumpăra medicamente şi tot ce trebuie pentru operaţie, şi nu am de unde să fac rost de aceste lucruri pentru că în spital nu există. Vom fi puşi în situaţia de a nu mai putea să internăm bolnavi, iar pe cei pe care îi avem să-i externăm şi să-i trimitem la alte spitale ca să fie operaţi“, a spus dr. Cornel Mercuţ, medic ortoped.
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a recunoscut că sunt mari probleme cu aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare. Managerul Cristina Calangiu susţine însă că de vină sunt licitaţiile care se prelungesc la nesfârşit din cauza contestaţiilor, dar şi furnizorii care nu au făcut livrările la timp. „Contractele au fost făcute încă de vineri, comenzile la fel, o mică parte dintre furnizori ne-au onorat marţi comenzile, iar restul nu au trimis nici până acum, deşi ar fi avut suficient timp“, a spus Cristina Calangiu.
Managerul a mai spus că până la rezolvarea problemelor cu aprovizionarea, spitalul ar putea trimite o parte din bolnavii care necesită asistenţă medicală de urgenţă la spitalele din Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII