18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAglomeraţie la donarea de sânge

Aglomeraţie la donarea de sânge

Centrul de Transfuzii Sanguine nu a avut materiale sanitare suficiente pentru a colecta sânge de la toţi cei care s-au oferit să doneze.

Campania naţională de donare de sânge „Donează sânge! Fii erou“, care se derulează în perioada 8 – 10 mai, a atras până acum foarte mulţi donatori la Craiova. Potrivit organizatorilor, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină şi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova, la punctul de recoltări deschis în Căminul nr. 3 al Facultăţii de Agronomie au donat sânge în primele două zile de campanie 100 de persoane, majoritatea studenţi. Numărul mare de donatori i-a luat prin surprindere pe organizatori, care au rămas foarte repede chiar din prima zi fără materialele necesare pentru colectarea sângelui. „S-a donat la maximum, oamenii au stat la coadă ca să doneze, iar noi nu am avut materiale sterile decât pentru 50 de persoane. Şi în cea de-a doua zi, participarea a fost la fel de mare. Cred că 95% dintre cei care au donat sunt studenţi“, a spus coordonatorul local al campaniei, Eduard Mincă. Acesta a precizat că scopul campaniei este de a ajuta Centrul de Transfuzii Sanguine să treacă peste problema deficitului de sânge.

Atraşi de facilităţi

Ce i-a atras pe studenţi în număr atât de mare? Motivele sunt diferite. Unii dintre ei spuneau că din simţ civic, însă foarte mulţi susţineau că au venit pentru facilităţile oferite, donatorii beneficiind de bonuri alimentare în valoare totală de 52 de lei, posibilitatea de a beneficia gratuit de analiza sângelui (test HIV, testul de depistare a sifilisului, virusului hepatitei B şi C, hemoglobina), o zi liberă de la cursuri sau serviciu şi reducere de 50% la abonamentul pe o lună pe mijloacele de transport în comun. „Am venit în primul rând pentru analize. Am aflat că aici se fac gratuit, în timp ce la o policlinică particulară – m-am interesat zilele trecute – ajung să coste în jur de două milioane de lei. Şi în al doilea rând, mă gândesc să dau şi altora, care au nevoie, un pic din sângele meu, că şi-aşa am prea mult“, a spus Mihai Filotie, student.
Campania naţională se va încheia astăzi, însă cei interesaţi să-şi ajute semenii care au nevoie de sânge sunt aşteptaţi în continuare la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS