22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii fac foamea la Spitalul de Urgenţă

Bolnavii fac foamea la Spitalul de Urgenţă

Pacienţii de la Spitalul de Urgenţă Craiova sunt nevoiţi să facă foamea dacă nu-şi aduc mâncare de acasă pentru că meniul zilnic nu conţine decât orez şi cartofi.

 Zeamă lungă, cu urme de cartofi şi câteva boabe de orez rătăcite, pe post de ciorbă, iar la felul doi, cartofi fierţi cu puţină pastă de roşii. Acesta este meniul de care au avut parte miercuri bolnavii internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova. Un adevărat festin pentru sărmanii care acasă nu au să pună pe masă nici măcar o bucată de pâine uscată, o adevărată batjocură pentru un bolnav care are pretenţia că este îngrijit într-un spital european.
„Nu am cuvinte să spun cât de proastă este mâncarea pe care o primim în spital. Porci dacă am fi, şi tot nu am primi asemenea lături. Este lucrul care m-a deranjat cel mai mult în spital, mai mult chiar decât mizeria din saloane şi WC-urile neîngrijite. Sunt bolnav de cancer şi în fiecare lună trebuie să mă internez. Nu am mai văzut de doi ani carne în acest spital. După zeama de lături urmează orez fiert sau cartofi fierţi. Altceva nu primim“, susţine Mihnea C.
Indiferent dacă urmează sau nu regim, bolnavilor li se serveşte acelaşi meniu, prea sărac în elemente nutritive.

Veşti bune

Potrivit normativelor în vigoare, bolnavii internaţi trebuie să primească trei mese pe zi. Pe hârtie, alocaţia de hrană este diferită, în funcţie de afecţiune şi de grupa de vârstă a pacienţilor. Pentru cei mai mulţi dintre bolnavi (inclusiv copiii între unu şi trei ani), încadraţi la regim comun, sunt alocaţi 47.000 de lei pe zi, pentru diabetici – 90.000 de lei, pentru bolnavii arşi – 63.000 de lei, lăuze – 80.000 de lei, iar bolnavii care beneficiază de dializă au şi ei alocaţi 23.000 de lei. În realitate, spitalul nu poate aloca nici jumătate din sumele necesare pentru hrana bolnavilor, din cauza lipsei de fonduri.
Singura soluţie pentru rezolvarea situaţiei este, în opinia conducerii, externalizarea blocului alimentar. Procedurile pentru organizarea liciaţiei au fost demarate, urmând ca pe 17 mai să aibă loc licitaţia propriu-zisă. „Caietul de sarcini a fost cumpărat de şapte firme şi sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încheiat contract cu una din aceste firme care va trebui să asigure corespunzător hrana bolnavilor“, a precizat Mariana Trică, directoarea de îngrijiri a Spitalului de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU