16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLaptopul-jucarie, resetat de parlamentari

Laptopul-jucarie, resetat de parlamentari

Programul „Un laptop pentru fiecare copil“ a fost ingropat de deputatii din comisia de invatamânt ce a respins proiectul de lege prin care fiecare elev ar fi intrat in posesia unui laptop colorat pe care il putea folosi numai pentru scriere si navigare pe internet.


Deputatii din comisia de invatamânt au respins marti proiectul de lege prin care România trebuia sa intre in Programul mondial „Un laptop pentru fiecare copil“, iar profesorii si elevii ar fi trebuit sa primeasca minilaptopuri, in valoare de 150 de dolari fiecare. Computerele au o configuratie minima, fiind potrivite pentru navigarea pe internet si pentru scriere, dar nu si pentru sarcini complexe, cum sunt jocurile avansate sau editarea video. In urma cu o saptamâna, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca pâna la toamna România va intra in acest program si a decis constituirea unei echipe la nivelul guvernului care sa inceapa analizele necesare finalizarii acestui proiect. Membrii comisiei de invatamânt au preferat sa astepte avizul din partea guvernului si apoi sa dea votul final de marti, care a fost negativ.


WC-uri in loc de laptopuri


Sindicalistii doljeni saluta votul negativ al comisiei si considera ca banii pe care i-ar fi cheltuit pentru dotarea elevilor cu laptopuri pot fi folositi pentru construirea de grupuri sanitare in scoli. „Si-au dat seama ca acele câteva milioane de euro pot fi cheltuite pentru construirea de grupuri sanitare in scoli, astfel incât in toamna toate unitatile sa aiba autorizatii de functionare. Alta intrebuintare a banilor ar putea fi pentru achizitionarea de mobilier scolar pentru ca foarte multe unitati de invatamânt au mobilier vechi de zeci de ani, care le pune copiilor sanatatea in pericol. Din câte am auzit, aceste laptopuri nu erau performante, iar elevii nu au nevoie de ele“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP), filiala „Spiru Haret“. In plus, Constantin Rada, reprezentantul Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamânt Dolj, a declarat ca deputatii s-au gândit la binele copiilor si, in loc sa le ofere un calculator-jucarie, le vor da bani pentru unele adevarate. „Acelea nu erau laptopuri, ci niste jucarii nefolositoare de care copiii nu aveau nevoie. Si-au dat seama si deputatii ca elevii nostri sunt inteligenti si au nevoie de calculatoare performante si de conditii bune in scoli, si nu de prostioare colorate“, a precizat Constantin Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS