16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBoboci putini in scoli si facultati

Boboci putini in scoli si facultati

Dascalii doljeni vor avea de numarat in toamna mai putini boboci pentru ca numarul de elevi si studenti care vor trece pragul institutiilor de invatamânt in anul scolar 2007-2008 este in scadere.


Potrivit proiectului de hotarâre de guvern privind aprobarea numarului de locuri in unitatile si institutiile de invatamânt preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2007-2008, la nivel national, in invatamântul primar vor fi numai 900.000 de elevi, cu 100.000 mai putini decât in acest an. In plus, si la clasa a IX-a, numarul de locuri se va reduce cu 4.000. Astfel, unitatile de invatamânt doljene vor avea de la toamna mai putini elevi si studenti, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj propunând in acest an Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) 28.271 de locuri in invatamântul primar, cu aproximativ 1.260 de locuri mai putine decât in acest an. Pentru invatamântul gimnazial, ISJ Dolj a stabilit 31.658 de locuri, cu 800 mai putine decât anul acesta. Si numarul bobocilor de liceu este in scadere, in toamna numai 24.000 de elevi urmând sa ajunga in bancile colegiilor si liceelor din Banie, in timp ce in acest an unitatile de invatamânt liceal au primit peste 25.000 de elevi. Scolile de arte si meserii din Dolj vor avea din toamna mai putini elevi, ISJ Dolj propunând 6.100 de locuri, cu o mie mai putine decât in acest an.


Dascalii, obligati la reconversie


Din cauza scaderii numarului de copii exista riscul restructurarii posturilor din invatamânt, profesorii doljeni fiind nevoiti sa opteze pentru reconversia profesionala. „Numarul de copii este in scadere mai ales in invatamântul gimnazial si tehnic. S-a constatat o scadere a claselor cu profil tehnic si de aceea profesorii care vor ramâne fara catedre trebuie sa urmeze cursuri de reconversie profesionala“, a explicat Diana Busoi, inspector scolar general din cadrul ISJ Dolj. Daca numarul elevilor este in scadere, in schimb gradinitele doljene vor fi pline de prichindei, pentru ca din toamna 21.500 de prescolari vor lua cu asalt scaunelele din clase, cu aproximativ 1.400 de copii mai mult decât in acest an.


Mai putine locuri la facultati


Si in bancile facultatilor vor ajunge in anul universitar urmator mai putini boboci pentru ca numarul de locuri scoase la concurs va fi mai mic. Astfel, MEdC preconizeaza ca pe locurile fara plata sa intre 60.290 de studenti, cu peste 700 mai putini decât in acest an universitar. Pentru studiile postuniversitare de specializare au fost propuse 620 de locuri, pentru rezidentiat – 2.700 si pentru doctorat – 1.685. „Nu este sigur daca o sa scada numarul de studenti in acest an, pentru ca inca se poarta discutii la minister pe aceasta tema si guvernul nu a aprobat cifrele de scolarizare. Ce stiu sigur este ca pentru masterat Universitatea din Craiova va avea in acest an 400 de locuri, iar pentru doctorat, 200“, a precizat Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova. Cifrele de scolarizare propuse de MEdC urmeaza sa fie aprobate de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS