14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii, clienti ai barurilor

Elevii, clienti ai barurilor

A bea un paharel este o sintagma des intâlnita nu numai printre muncitorii care ies din tura sau in cârciumile de la tara, ci si printre elevii craioveni. Acestia isi ineaca din când in când o nota mica, o amenintare cu exmatricularea sau o dezamagire in dragoste intr-o sticla de bere sau intr-un pahar de tarie in barul de lânga scoala.


Aproape un sfert dintre elevii de gimnaziu s-au imbatat cel putin o data pâna sa implineasca 14 ani, iar dintre liceeni, un baiat din trei si o fata din zece recunosc faptul ca au consumat alcool peste masura, cel putin o data pe luna. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Autoritatea de Sanatate Publica in prima parte a anului scolar. Conform acestuia, 70% dintre elevi admit ca au baut, cel putin o data, mai mult decât trebuia, iar restul de 30% spun ca nici nu s-au atins de bauturile spirtoase. Statisticile arata ca 13% dintre elevi au consumat alcool pâna la vârsta de zece ani, procentul baietilor care admit insa acest lucru fiind dublu fata de cel al fetelor. Aproape 6% dintre baietii de gimnaziu si 2% dintre fete au declarat ca au consumat alcool chiar si la scoala. Procentul creste in rândul liceenilor, 11% dintre baieti si 4% dintre fete recunoscând acest lucru.


„Cinci – sase beri si nu am nimic“


Pentru elevii craioveni alcoolul pare sa nu fie o problema, unii dintre ei spunând ca au consumat bauturi alcoolice chiar in prezenta parintilor. „Eu beau de fata cu ai mei. Nu mult, dar daca ei beau ceva, imi pun si mie in pahar. Asa ca, daca ma duc in oras, prefer sa dau banii pe o bere din care tin toata seara, decât sa-mi iau câteva sucuri“, a spus Miruna, eleva in clasa a X-a la Liceul de Informatica „Stefan Odobleja“.


Majoritatea elevilor isi amintesc cu placere de prima betie din viata lor si au reconstituit intâmplarea atât din vagile lor amintiri, cât si din povestile de a doua zi ale prietenilor. „Eram la un chef si aveam vreo 13 – 14 ani si stiu ca am baut cam doua beri si un pahar de vin si am fost dus. Am dansat pe mese, am chiuit, am cântat si n-am avut astâmpar decât atunci când m-am inchis in baie si nu m-au scos decât dupa ce au spart usa. Partea asta eu nu o mai tin minte, mi-au povestit-o dupa aceea“, a recunoscut Dan B., elev in clasa a XII-a la un liceu craiovean.


Altii insa se lauda cu rezistenta lor la alcool pentru ca acesta este unul dintre criteriile pentru care esti admirat de gasca. „Eu duc mult. Cinci – sase beri si nu am nimic, asa ca foarte rar ma imbat si toti se mira cum rezist eu. Decât daca le amestec si daca beau prea repede sau sunt suparat pe vreo fata“, a povestit râzând Cosmin, elev in clasa a VIII-a.


Teribilismul, principala cauza


De la teribilism la deceptii, de la rezolvarea unor probleme cu ei si cu societatea, in general, la prea multi bani, motivele pentru care tinerii descopera in alcool un prieten sunt multe. „Principala cauza pentru care foarte multi tineri consuma alcool este teribilismul. Perioada adolescentei este vârsta la care vrei sa fii in centrul atentiei si sufletul petrecerilor, vrei sa fii admirat si sa te afirmi. Altii imita ceea ce vad in familie sau se refugiaza in alcool crezând ca in acest fel isi rezolva problemele de timiditate, complexele. Altii au prea multi bani si sunt lasati nesupravegheati, parintii considerând ca banii le pot substitui prezenta. Copiii incep insa sa cheltuiasca banii pe bautura. Beau si ei, le cumpara si prietenilor si pâna la dependenta nu mai e decât un pas“, a explicat psihoterapetul Cristian Sandulescu.


Dascalii aduna elevii din baruri


De cele mai multe ori insa, lupta cu alcoolul le revine dascalilor, care incearca sa ii tina pe elevi macar in timpul orelor de curs departe de baruri. „Acum doi ani, un baiat a venit beat crita la scoala si atunci am facut zece zile razii prin barurile de lânga scoala si i-am depistat pe cei care consumau alcool. De atunci insa le-am mai taiat din elan, pentru ca inca povestesc cum s-au dus profesorii cu jandarmii dupa ei in baruri. Incercam sa avem discutii cu ei si sa le explicam de ce este bine sa nu consume alcool si, daca ar scadea macar cu un procent numarul celor care consuma, ar fi bine. Vom aplica impreuna cu consiliul elevilor chestionare despre cât de des consuma alcool“, a precizat Petre Cauc, directorul Grupului Scolar „Gheorghe Bibescu“ din Craiova.


Profesorii au nevoie pentru a-i convinge pe tineri sa nu mai consume alcool si de ajutorul parintilor, dar, de cele mai multe ori, familia lasa educatia copilului pe seama scolii. „Avem profesori care se plâng de comportamentul unor elevi ce perturba ora si am avut numeroase situatii in care am fost nevoiti sa chemam politia pentru a nu avea probleme in scoala si in apropierea ei. I-am intrebat si pe parinti, prin chestionare, cât timp se preocupa de copii, iar rezultatul este sub asteptarile noastre“, a povestit Ovidiu Turan Stolica, directorul Scolii generale nr. 33 din Craiova.


Românii, fruntasi la consumul de alcool


România se afla printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa – este concluzia unui raport al Institutului Britanic de studii privitoare la alcool. Potrivit studiului, ungurii, lituanienii, românii, slovacii si cehii consuma anual peste 18 litri de alcool pur pe cap de locuitor, fata de media de 15 litri din Uniunea Europeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII