17.8 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInterzis la taiatul mieilor in piete

Interzis la taiatul mieilor in piete

Scenele de sacrificare a mieilor in fata blocului ar putea deveni obisnuite pentru craioveni in Saptamâna Patimilor. Autoritatile centrale si locale au avertizat ieri asupra faptului ca sacrificarea mieilor in piete si târguri e interzisa din acest an.


Prefectii din toata tara au fost atentionati ieri de ministrul agriculturii, Dan Motreanu, sa anunte primarii in legatura cu noile reguli sanitar-veterinare. Incepând din acest an, nici un animal nu va mai fi sacrificat de Paste in centre volante, cum se intâmpla pâna acum. Sacrificarea este permisa doar in gospodaria proprie sau in abatoare autorizate, iar cei care nu respecta normele risca o amenda usturatoare. Prefectul Nicolae Giugea a precizat ca toti comerciantii au obligatia de a face controlul sanitar-veterinar carnii oferite spre vânzare. „Nu se interzice consumul familial, dar orice produs care va fi comercializat trebuie supus controlului sanitar-veterinar“, a spus prefectul Giugea.


Mieii vii, paziti cu jandarmii


Noile norme iau prin surprindere pâna si autoritatile sanitar-veterinare, care se vad nevoite in prezent sa caute solutii pentru sacrificarea mieilor in preajma Sarbatorilor Pascale. Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj, a declarat ca exista doua solutii pentru comerciantii care ofera spre vânzare miei vii. „Una dintre ele se adreseaza celor care aduc mai putini miei, adica 10-15. Ne-am gândit ca oamenii sa-i ia acasa vii si sa-i sacrifice in gospodarie. Mai sunt insa si vânzatori care vin cu multi miei, câteva sute. Acestia trebuie sa apeleze la serviciile abatoarelor pentru sacrificarea mieilor, contra cost, bineinteles. Sunt trei abatoare autorizate in Dolj“, a spus Butaru. Solutiile oferite de directorul DSV Dolj nu elimina insa problemele in cazul orasenilor care stau la bloc. Butaru a explicat ca, probabil, cazurile in care oamenii vor cumpara miei din piete si ii vor sacrifica in fata blocului vor persista, insa amenda va fi de data aceasta una de neuitat, intre cinci si zece milioane de lei vechi. „In piete si târguri vor fi echipe de jandarmi care le vor interzice taierea. Oricum, amenda pentru cei care sunt descoperiti ca sacrifica animale in centre volante este de cinci milioane de lei vechi. O sa fie si anul acesta miei taiati in fata blocului, dar mai putine cazuri“, a precizat Andrei Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU