19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubiectele de examen, publicate pe net

Subiectele de examen, publicate pe net

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a publicat ieri variantele de subiecte pentru toate disciplinele examenelor nationale din acest an. Elevii care se pregatesc sa sustina la vara Testele nationale sau bacalaureatul pot sa cunoasca acum subiectele de examen la adresele www.edu.ro sau http://subiecte2007.edu.ro.


Pentru bacalaureat, au fost elaborate 12.000 de subiecte, 100 pentru fiecare disciplina de examen. Si in cazul Testelor nationale au fost concepute tot 100 de subiecte, pentru fiecare din cele cinci materii la care vor sustine examene absolventii de gimnaziu: limba si literatura româna, matematica, istoria românilor, geografia României si limba materna.


O varianta din 100


Din variantele de subiecte propuse si postate pe internet de Serviciul National de Evaluare si Examinare din cadrul MEC, in ziua probei scrise se va alege prin tragere la sorti numarul variantei de subiect. Subiectele au fost concepute in conformitate cu programele scolare si cu programele de examen, avându-se in vedere o cuprindere echilibrata a materiei studiate. Totodata, fiecare varianta contine probleme sau intrebari cu grade diferite de dificultate, pentru a permite evaluarea corecta a performantelor candidatului.


„Formularea subiectelor s-a realizat astfel incât sa angajeze capacitatile de analiza si sinteza, precum si creativitatea candidatilor. Gradul de complexitate a variantelor corespunde continutului programelor scolare, permitând rezolvarea in timpul destinat examinarii“, se arata intr-un comunicat al MEC.


„Elevii au la dispozitie astfel suficient timp pentru a lua contact cu subiectele examenelor si pentru a le rezolva impreuna cu profesorii lor“, a declarat prof. Diana Busoi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.


Decizia afisarii pe internet a subiectelor pentru examenele nationale a fost luata in urma scandalului de anul trecut, când subiectele au „transpirat“ in presa chiar inaintea examenelor.


Revizuire


Subiectele nu sunt „batute in cuie“. Pâna pe 16 februarie sunt supuse unei dezbateri publice, pentru a putea fi semnalate in vederea revizuirii toate intrebarile care lasa loc de interpretari, astfel ca forma definitiva a subiectelor va fi publicata pe 17 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS