18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMizeria blocheaza contorizarea

Mizeria blocheaza contorizarea

Reprezentantii asociatiilor de proprietari din Craiova au cerut socoteala, la sfârsitul saptamânii trecute, Regiei de Termoficare pentru toate problemele pe care le intâmpina. Conducerea regiei a avut si ea unele reprosuri la adresa acestora.


Dupa ce s-a trezit cu tot felul de sesizari de când a dat drumul la caldura, Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova a decis ca e timpul sa aiba o intâlnire cu reprezentantii asociatiilor de proprietari pentru a clarifica problemele ridicate. Intrevederea a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute la primarie, unde au mai participat viceprimarul Sorin Iordache si edilul-sef Antonie Solomon.


Directorul Termoficarii, Tatian Tudorache, a tinut sa precizeze ca actiunea de contorizare ar putea sa aiba intârzieri din cauza mizeriei pe care angajatii regiei o gasesc la subsolurile blocurilor. Satui sa lucreze in astfel de conditii, subordonatii lui Tudorache au decis sa nu mai actioneze pâna când locatarii nu isi fac curatenie in propria ograda. „Vom sista montarea contoarelor pentru energie termica si apa calda pâna când asociatiile ne vor crea conditii decente in care sa ne facem treaba. Nu ii putem obliga pe cei din regie sa lucreze cu murdaria pâna la gât doar pentru ca o parte din subsoluri nu sunt intretinute. Decizia a fost luata dupa ce mai multe persoane s-au plâns ca nu pot lucra in astfel de conditii“, a explicat directorul RATf Craiova. Din acest motiv, blocurile aflate pe lista neagra nu vor mai fi contorizate pâna in momentul in care situatia va reveni la normal. Reprezentantii asociatiilor, prezenti la intâlnire, nu s-au impotrivit deciziei regiei, probabil pentru ca o parte se stiau vinovati, declarând ca vor inspecta subsolurile blocurilor pentru a vedea in ce stadiu se afla lucrarile de curatare.


Restantierii, urmariti in instanta


Alta problema ridicata de participanti a avut ca subiect datoriile uriase ale unor locatari, din cauza carora si cei care platesc la timp ar urma sa ramâna in frig si in iarna 2006-2007. In timp ce o parte din presedintii de asociatii au condamnat regia ca nu e interesata sa isi recupereze datoriile, altii au luat apararea conducerii RATf, sustinând ca in sarcinile de serviciu ale administratorilor este prevazuta si recuperarea datoriilor prin orice mijloace. „Daca locatarul X are un apartament cu patru camere unde locuieste singur si nu isi permite sa achite intretinerea si are o restanta de câteva zeci de milioane, e de datoria celor din asociatie sa ia masuri drastice, respectiv sa il actioneze in judecata. Pe de alta parte, locatarul respectiv poate sa isi vânda apartamentul si sa isi ia unul cu doua camere sau chiar o garsoniera si sa plateasca si ce datoreaza la intretinere. Din pacate, doar putine asociatii apeleaza la instanta, unele nefiind interesate sa isi recupereze debitele“, a explicat presedintele unei asociatii de proprietari din Calea Bucuresti.


In replica, viceprimarul Sorin Iordache a subliniat ca dosarele cu cei mai mari datornici vor fi preluate prin cesiune de creanta de Termoficare de anul viitor, când regia va organiza un departament special pentru recuperarea debitelor.


Nemultumiti s-au dovedit si reprezentantii asociatiilor care se alimenteaza de la centrale termice si care, desi nu au avut restante, au fost debransati de la caldura si apa calda. Acestia au atentionat ca, daca nedreptatea se va repeta, vor actiona regia in judecata. Directorul regiei, Tatian Tudorache, a declarat insa ca decizia a apartinut distribuitorului de gaze care nu are incheiate contracte separate cu asociatiile pentru a sti care erau restante, ci cu regia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII