16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDiabetul da batai de cap medicilor de familie

Diabetul da batai de cap medicilor de familie

Implementarea noului program de diabet se dovedeste dificila. In ultima vreme au aparut tot felul de probleme, unele tehnice, altele legate de lipsa unor medicamente pentru diabet din farmacii sau chiar neintelegeri privind aplicarea programului. 


Incepând cu 17 octombrie, medicii de familie participa la cursuri de instruire in diabet si boli de nutritie la sediul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, urmând ca de la 1 decembrie sa primeasca bolnavii pentru tratament.


In ultimele zile au inceput insa sa apara tot felul de informatii contradictorii. Unii medici de familie stiau ca ar trebui sa preia bolnavii in evidenta de la 1 decembrie. „Pâna la 1 decembrie trebuie sa vina bolnavii cu scrisorile medicale de la medicul specialist. Ii luam in evidenta, iar de la 1 decembrie vom lucra practic pe calculatoare. Nu va fi dificil pentru noi. Bolnavii veneau oricum la cabinet ca sa le dam retete pentru bolile cronice determinate de diabet“, a spus dr. Aurora Birtan.


Medicii sunt ingrijorati insa ca nu au primit pâna acum glucometrele si testele pentru bolnavi. „Sper sa avem si cu ce sa lucram in momentul in care vom prelua bolnavii. Ni s-a promis ca vom primi aparate pentru masurarea glicemiei si am inteles ca sunt in curs de derulare in acest moment licitatiile nationale“, a mai spus dr. Birtan. Cât despre calculatoarele care nu ar trebui sa lipseasca din dotarea cabinetelor, ei spun ca s-a inteles gresit. Majoritatea medicilor de familie au calculatoare, dar le tin acasa de frica hotilor.


Alti medici de familie sustin insa ca s-a inteles de fapt gresit si ca pacientii ar trebui sa mearga la medicul de familie abia din ianuarie – februarie. „Este foarte devreme. Abia marti am avut al doilea curs si trebuie sa recunosc ca am plecat de acolo cu foarte putine informatii, nu au apucat sa ne spuna nimic despre soft. Ce stiu eu este ca bolnavii merg deocamdata la medicul specialist de unde vor primi tratament pentru una – doua luni, dupa care abia in ianuarie – februarie vor incepe sa vina la noi cu scrisorile medicale“, a declarat un medic de familie.


Ramâne cum am stabilit


Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj recunoaste ca au aparut unele probleme in aplicarea Programului National de Diabet care ar putea duce la intârzieri neprevazute. „Deocamdata ramâne cum s-a stabilit. Bolnavii vor veni la medicii de familie pentru a fi luati in evidenta incepând cu 1 decembrie. Având insa in vedere ca exista fel de fel de obstacole, cum ar fi cele de natura tehnica legate de implementarea softului, nu este exclus sa apara intârzieri“, a explicat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj.


Pachetul software dezvoltat de Ministerul Sanatatii Publice pentru gestionarea pacientilor in centrele de diabet ar fi trebuit implementat, potrivit ASP Dolj, inca din primele zile ale acestei saptamâni, insa continua sa creeze probleme informaticienilor care lucreaza la el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS