18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBacalaureatul de toamna, pe faras

Bacalaureatul de toamna, pe faras

Bacalaureatul de toamna ar putea sa nu se mai sustina incepând din anul scolar viitor. Este vorba de sesiunea a doua de examen, care s-a desfasurat an de an in luna august si care aduce in fata evaluatorilor un numar redus de candidati, mult mai slab pregatiti decât cei din prima sesiune.


„Elevii nu sunt obligati sa invete. Si nici statul nu are rost sa arunce cu banii pe fereastra, organizând examene pentru tot felul de indivizi… unii mai nepregatiti decât altii“, spunea in urma cu câteva zile ministrul educatiei, prof. Mihail Hardau. Intentia ministerului de resort de a elimina examenul de bacalaureat, sesiunea de toamna, a fost dezaprobata de profesorii din judetul Dolj. „Nu putem fi de acord cu aceasta eliminare. Când spun acest lucru argumentez cu faptul ca exista fel de fel de situatii care ii pot impiedica pe absolventii de liceu sa sustina examenul de bacalaureat in prima sesiune. Pot fi motive majore de sanatate, situatii create de exigenta anumitor profesori de la clasa care ii lasa pe elevi corigenti la anumite materii. Si poate unii dintre ei sunt chiar foarte buni, dar sunt pânditi de ghinion“, a spus prof. Constantin Lungulescu, lider al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar Dolj. Potrivit sursei citate, cum multe facultati sustin examen de admitere si in toamna, atunci acesti elevi, care in unele cazuri sunt foarte buni, pierd un an. „Bineinteles, ca peste tot, mai exista si lichele, dar asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam“, a explicat liderul de sindicat. Pentru a intari aceste afirmatii, reprezentantul cadrelor didatice a mentionat faptul ca, in Dolj, la cea de-a doua sesiune de bacalaureat, candidatii prezenti au obtinut note destul de mari. „Se poate verifica lista cu notele obtinute de candidatii restantieri ai examenului de bacalaureat. Au existat note mici, dar si note foarte mari. De exemplu, la limba engleza am avut si note de zece. Pâna la urma este dreptul elevului de a-si epuiza sansele“, a completat Lungulescu. De aceeasi parere s-au declarat si mai multe cadre didactice doljene care au intarit ideea ca a elimina examenul de bacalaureat din toamna ar fi o mare greseala. „Faptul ca elevii sunt pregatiti sau nu, pentru a doua sesiune de examen, nu putem sa-l stabilim noi. Cert este ca nu ar fi o solutie ideala scoaterea sesiunii a doua de bacalaureat“, au opinat profesorii.


Proba de educatie fizica, radiata din programa de bac


Din cele spuse de reprezentantii sindicatului doljean, tot din anul scolar 2007-2008, Ministerul Educatiei intentioneaza sa „stearga“ de pe lista examenului de bacalaureat si proba de educatie fizica. Vizavi de acest lucru, parerile dascalilor sunt impartite. Unii sunt de parere ca elevii au si asa mult de invatat, iar prin proba de educatie fizica se mai relaxeaza si ei, iar cei mai multi sustin contrariul: „Daca trebuie sa se testeze nivelul cunostintelor elevilor, nu trebuie lasati sa mai sustina examen la educatie fizica. La un examen de maturitate nu verificam pregatirea fizica, ci cunostintele. De regula, notele la aceasta materie sunt undeva intre 9 si 10. Or, sa fim seriosi, foarte multi copii sunt certati cu aceasta disciplina (in special fetele), iar pe parcursul unui an poate doar un sfert dintre ei merg consecvent la orele de sport“, a spus Mircea Toma, profesor la o unitate de invatamânt din Banie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU