22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCampionat de mountainbike in Parâng

Campionat de mountainbike in Parâng

Zeci de tineri pasionati de sportul pe doua roti au participat la una dintre cele mai importante competitii nationale de mountainbike, pe un traseu greu in Muntii Parâng. Ciclistii au ales Valea Jiului pentru modul in care sunt primiti aici, experienta lor fiind dobândita iarna trecuta, când, in Parâng, tot ei au amenajat primul snow-park pentru concursuri cu placa pe zapada.


Aproximativ 60 de tineri, impatimiti ai sportului pe doua roti, s-au intrecut in Masivul Parâng, pe un traseu amenajat la cota 1.500. Competitia s-a numit „Drop’n’Roll“ si i-a adunat pe cei mai buni rideri din Cluj, Bucuresti, Timisoara, Hunedoara, Târgu Mures, Miercurea Ciuc si Sibiu. Organizatorii competitiei, membrii Clubului Sportiv Hobby Bike din Cluj, au lucrat mai bine de o saptamâna la amenajarea traseului si spun ca acest concurs s-a adresat numai profesionistilor si celor cu experienta, deoarece probele au un nivel ridicat de dificultate.


De la cota 1.500 la 1.200 de metri


Bikerii, amatori ai sporturilor de munte, spun ca vor ca luna august sa fie in Parâng declarata „luna bikerilor“. „Ideea concursului a fost de a-i aduce pe cei mai buni rideri in Parâng, sa se dea aici, sa vina sa se bucure de aceasta zona cu peisaje salbatice. Este primul traseu amenajat de rideri pentru un concurs de mountainbike“, a declarat Maximilian Munteanu, organizator.


Bikerii au luat startul de la cota 1.500, din spatele vilei Parâng, locul in care a fost amenajat in iarna snow-park-ul, si s-au oprit la cota 1.200, traseul fiind pe sub telescaun. Toti cei care s-au aliniat la start spun ca traseul a fost extrem de dificil, chiar unul dintre cele mai solicitante din tara, cu un grad de dificultate de categoria E2, ingreunat de ploaia ce a cazut in noaptea de dinaintea concursului, dar si de ceata. La start s-au inscris 54 de rideri, dar numai 25 au intrat in finala. Competitia s-a desfasurat in sistem open, o singura categorie, iar calificarea in finala s-a facut in functie de timpul obtinut de concurenti. Premiile totale s-au ridicat la suma de 1.000 de euro, locul intâi fiind recompensat cu 500 de euro, locul al doilea cu 300 de euro, iar locul trei cu 200 de euro.


Traseul extrem de dificil le-a dat batai de cap experimentatilor rideri. „Este facut de rideri si cuprinde elemente deosebite, cu ultima portiune extrem de dificila, impracticabila acum deoarece a plouat, iar pamântul este umed. A participat elita riderilor si, cu toate ca zona nu este asa de cunoscuta, oamenii de aici sunt deosebiti“, a declarat Sorin Parau, campion de mountainbike. Parau este din Hateg si spune ca este un impatimit al acestui sport pe care il practica de mai bine de opt ani. La cei 21 de ani, Sorin Parau spune ca a participat la Campionatele Mondiale de mountainbike din Franta, Elvetia, Austria, insa anul acesta, pentru ca s-au desfasurat in Noua Zeelanda, nu a putut lua parte si a venit in Parâng.


Riderii sustin ca acest sport pe care ei il practica nu este nici extrem, nici pentru adrenalina, ci este un sport normal. „Am vrea sa evitam termeni de genul extrem sau adrenalina alaturi de mountainbike. La finalul unui traseu senzatia este de fericire si implinire“, a spus Maximilian.


Biciclete de mii de euro


Pasionatii de acest sport au, majoritatea, biciclete de munte profesioniste, dotate special, „asa cum exista masini pentru concurs, tot asa si bicicletele pot fi adevarate bijuterii“. Echipamentul pe care il au riderii, precum si bicicletele de munte sunt diferite de cele obisnuite si foarte scumpe. Pretul unui echipament complet porneste de la 500 de euro si poate ajunge si la 7.000-8.000 de euro. O bicicleta de coborâre e mult mai solida decât una obisnuita, trebuie sa reziste pe munte. Jantele si rotile sunt mult mai groase, la fel si ghidonul, amortizoare de 150-200 mm, si este echipata cu frâne cu disc. Pot face fata traseelor de munte cu multe gropi, cu zone in care se urca, pentru ca mai apoi, pe o panta de peste 60 de grade, sa se coboare in viteza. „In tara sunt din ce in ce mai multi rideri. In Parâng am ajuns in urma cu doi ani si am decis sa facem aici o competitie in principal datorita oamenilor din zona care ne-au ajutat foarte mult. Mai sunt trasee si in alte zone, cum ar fi Poiana Brasov, insa acolo nu suntem ajutati de cei din zona“, a spus Maximilian Munteanu.


Supravegheati de salvamontisti si jandarmi


Buna desfasurare a concursului a fost supravegheata de salvamontistii din Parâng si de jandarmii montani si nu s-au inregistrat decât incidente minore. „Nu am avut probleme cu tinerii. Au fost mici incidente, dar nimic grav. Pentru noi a fost ca o zi obisnuita la munte“, a declarat Marius Maican, salvamontist. Concursul a fost dotat cu premii in valoare totala de 1.000 de euro, iar taxa de participare a fost de 10 euro, in care au fost incluse inscrierea la concurs, cazarea si transportul cu telescaunul.


Pe lânga concursul propriu-zis, organizatorii le-au pregatit riderilor veniti in Parâng din toate colturile tarii, dar si din strainatate o petrecere in aer liber, cu muzica si multa distractie.


Anul acesta, Masivul Parâng a fost foarte cautat, iar proprietarii de cabane si pensiuni spun ca aproape in fiecare luna au fost ocupate aproape toate locurile de cazare. „Se simte o revigorare a turismului in zona. Daca in anii trecuti doar iarna erau turisti, in luna august aproape toate locurile de cazare le-am avut ocupate. Dezvoltarea sporturilor extreme aici in Parâng si faptul ca turistului ii sunt oferite si câteva alternative pe lânga drumetii au atras atentia asupra acestei zone“, a precizat Marian Miches, proprietar de cabana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS