18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExamenul de bacalaureat, in deriva

Examenul de bacalaureat, in deriva

Examenul de bacalaureat, sesiunea de toamna, si inceputul anului scolar 2006 – 2007 nasc controverse intre profesori. Unii sunt de parere ca amenintarile ministrului Hardau aduse cadrelor didactice care au „umflat“ notele elevilor in sesiunea de vara ii vor determina pe dascali sa nu mai participe la examen.


De luni, 21 august, peste 1.160 de elevi doljeni care nu au promovat examenul de bacalaureat, sesiunea de vara, isi vor incerca „norocul“ in cea de-a doua sesiune. Din cele spuse de o parte a cadrelor didactice, derularea acestei sesiuni este pusa in discutie. In legatura cu acest aspect, parerile cadrelor didactice din invatamântul preuniversitar sunt impartite. „Ne temem ca nu cumva o parte dintre cei inscrisi pe listele de bacalaureat – corectori, supraveghetori, membri ai comisiei judetene de bacalaureat – sa se razgândeasca si sa nu se mai prezinte la examen. Din discutiile purtate cu colegii de breasla a reiesit faptul ca oamenii se tem de amenintarile ministrului Hardau si de tensiunea provocata de ministerul de resort in sistemul educational. In schimb, oamenii nu s-au aratat nemultumiti de «recompensa» financiara – plata profesorilor pe perioada examenului. Ba mai mult, ei au spus ca bani au fost, si nu putini. Poate chiar a fost singurul an când dascalii participanti la examenele nationale au fost platiti corespunzator, fara a se mai face diferentierea dupa grad sau vechime“, a spus Ion Mirea, profesor de matematica la o unitate de invatamânt din Craiova.


„Daca-i ordin, cu placere“


Opinia dascalului craiovean a fost sustinuta si de prof. Constantin Lungulescu, vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj. Potrivit acestuia, in judetul nostru, problemele legate de neprezentarea dascalilor la examenul de bacalaureat sunt excluse. „Vorbim de oameni profesionisti, cu experienta de peste 20 de ani in invatamânt, care nu pot sa se joace cu soarta copiilor. Mai mult, oamenii si-au manifestat intentia de a participa la examen de câteva luni si acum cu siguranta nu vor da inapoi. Pe de alta parte, vicepresedintii si presedintii comisiei de bacalaureat urmeaza sa fie stabiliti de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC)“, a declarat vicepresedintele SIP Dolj.


Pe de alta parte, potrivit sursei citate, in sistemul educational doljean planeaza o stare de tensiune, situatie ce a fost provocata de Ministerul Educatiei. „Consideram ca acele destituiri facute de biroul ministrului, in rândul profesorilor, nu sunt legale. Asa-zisele abateri trebuia verificate de o comisie de cercetare alcatuita din trei – cinci membri si un reprezentant sindical. Aceasta comisie este numita de consiliul profesoral, din scoala unde activeaza respectivul profesor, sa cerceteze abaterea comisa, audiind in mod obligatoriu profesorul in culpa. Dar cum in Dolj nu au existat astfel de probleme, neprezentarea dascalilor la examen nu este justificata“, a completat Lungulescu. Si pentru a pune punctul pe „i“, acesta a mai facut o precizare: „In ceea ce priveste subiectul de la limba româna, partea de literatura, din sesiunea de vara a examenului de bacalaureat, aproape in fiecare judet li s-a sugerat profesorilor evaluatori sa fie mai ingaduitori la note. Este un adevar stiut ca aproape toate notele de cinci sunt de fapt note cuprinse intre patru si cinci. Dar, sa nu uitam ca, de fapt, «pestele de la cap se impute», iar daca este ordin, nu poti sa nu-l executi“, a explicat vicepresedintele SIP Dolj.


ISJ garanteaza: „Nu vom avea probleme cu profesorii la bacalaureat“


Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj garanteaza ca in cea de-a doua sesiune de bacalureat nu vor fi probleme cu participarea profesorilor corectori si supraveghetori la probele scrise. „Cred ca va fi totul in regula. Am convocat cadrele didactice inscrise pe liste – exista aproximativ 400 de solicitari – pentru acest examen sâmbata, la ora 10.00, in sedinta publica si nu am fost refuzati. Profesorii ne-au confirmat ca vor veni“, a spus purtatorul de cuvânt al ISJ Dolj, prof. Cerasela Cremene.


Debut de an scolar sub semnul intrebarii


Potrivit liderului de sindicat doljean, problemele dascalilor sunt de alta natura. Oamenii de la catedra sunt si acum nemultumiti de faptul ca punctul 7 din Acordul semnat de sindicate cu Guvernul României, pe perioada grevei generale din educatie, nu a fost solutionat. „Acea noua grila de salarizare promisa treneaza pentru ca nu exista vointa politica. Daca nu vom incepe scoala pe 15 septembrie, acesta va fi un prim semnal, iar dupa aceea ne vom rezerva dreptul, in situatia in care colegii nostri ne-o cer, sa redeschidem conflictul de munca pe care doar l-am suspendat…“, a conchis Constantin Lungulescu, vicepresedintele SIP Dolj.


Metodologia de examen


Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, in urmatoarele zile, comisiile judetene de bacalaureat vor stabili, prin tragere la sorti, cu cel mult 48 de ore inainte de inceperea examenului, cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen sau de evaluare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS