18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDespagubiri pentru calamitatile din agricultura

Despagubiri pentru calamitatile din agricultura

Patru persoane juridice si o singura persoana fizica vor beneficia de despagubirile acordate de guvern in cazul suprafetelor agricole afectate de revarsarea Dunarii. Desi suprafetele cultivate peste care Dunarea s-a revarsat sunt mult mai mari decât cele pentru care s-au intocmit documentatii, despagubiri se vor acorda doar pentru 2.986 de hectare cultivate care au fost asigurate, din care 2.594 de hectare de grâu, 325 de hectare de rapita si 67 de hectare de floarea-soarelui. Beneficiari sunt SC Corias SA Corabia si societatile Puf Alb si Pod-Balt din Ianca, societatea Ivagro din Grojdibodu si o persoana fizica. La grâu, nivelul despagubirilor va fi, potrivit HG nr. 828/2006, de 470 RON pentru fiecare hectar calamitat. Pentru rapita, guvernul va acorda 430 RON/ hectar, iar pentru floarea-soarelui producatorii agricoli vor primi 450 RON/hectar.


Guvernul va acorda despagubiri si pentru culturile insamântate in toamna anului trecut si care au fost afectate de temperaturile excesive inregistrate in lunile ianuarie – martie anul acesta, precum si pentru culturile calamitate de inundatiile determinate de topirea brusca a zapezilor, de revarsari de râuri, ruperi de baraje si baltiri sau de ploile abundente din perioada martie – 1 iulie. La acest capitol, executivul a declarat drept calamitate zone din aproape intreaga tara, printre care si Oltul. Culturile agricole afectate total pentru care se acorda despagubiri si sumele maxime care se acorda ca despagubire pe unitatea de suprafata sunt urmatoarele: grâu de toamna si primavara, secara si triticale – 470 RON/ha; orz, orzoaica de toamna si primavara – 430 RON/ha; rapita de toamna si primavara – 470 RON; porumb boabe – 500 RON; floarea-soarelui – 450 RON; soia – 550 RON; sfecla de zahar – 750 RON; legume – 1.960 RON; plante furajere – 560 RON.


La acest capitol, nivelul maxim al despagubirilor reprezinta 70 la suta din cheltuielile efectuate pâna la data producerii calamitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS