18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerile cu haine vechi ramân profitabile

Afacerile cu haine vechi ramân profitabile

Cele aproximativ zece magazine de haine second hand existente in Craiova risca sa fie inchise de la 1 ianuarie 2007. Cel putin aceasta este intentia guvernului, care incearca sa interzica vânzarea marfurilor folosite. Deocamdata, afacerea cu haine second hand ramâne profitabila.


1 ianuarie 2007 nu va aduce României doar aderarea la Uniunea Europeana, ci si disparitia definitiva a importurilor de haine second hand, de lenjerie, incaltaminte si de jucarii folosite. Guvernul a aprobat acte normative care permit comerciantilor autohtoni sa importe si sa comercializeze haine la mâna a doua, insa in numai câteva luni acestea nu vor mai fi aplicabile. Asadar, magazinele care comercializeaza astfel de produse va trebui sa isi inchida activitatea sau sa se reprofileze pentru altfel de vânzari. „O astfel de lege este absolut firesc de aplicat. O data cu alinierea tarii noastre la Uniunea Europeana, desfiintarea magazinelor care vând haine vechi este obligatorie. Oricum, in Craiova numarul magazinelor second hand a scazut in ultimul an, din cauza noilor conditii legislative impuse. In prezent, se admite vânzarea in magazine special destinate comertului second hand numai daca produsele au fost supuse operatiunilor de dezinfectie si dezinsectie, certificate prin expertizare microbiologica si micologica de directiile teritoriale de sanatate publica, iar hainele sunt frumos asezate pe umerase si rafturi. Insa legea a interzis comercializarea prin intermediul acestor magazine a produselor de incaltaminte, a hainelor pentru copii si a lenjeriei intime. Anul acesta am efectuat numeroase controale la magazinele care vând produse in regim de second hand, desi nu am inregistrat nici macar o reclamatie de la cumparatori“, a mentionat Gheorghe Marinescu, director al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj.


In plus, Marinescu a precizat ca numarul magazinelor de haine vechi se va imputina pe zi ce trece, din cauza epuizarii stocurilor din vestul Europei, de unde pâna acum veneau sute de tone de marfa.


Magazinele cu haine second hand, supraaglomerate


Comerciantii magazinelor „de profil“ spera ca o data cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana vor disparea multe dintre interdictiile impuse in momentul de fata de catre autoritatile in domeniu.


Contrar celor mentionate de reprezentantii OJPC Dolj, comerciantii sustin ca magazinele cu haine second hand s-au inmultit si ca pe zi ce trece au tot mai multi clienti.


„Este permis sa vindem haine second hand daca avem certificatele de dezinfectie si dezinsectie. Nu vad de ce sa incerce sa ne desfiinteze, atâta timp cât functionam legal. Zilnic, in functie de aprovizionarea pe care o facem, oferim preturi mai mult decât accesibile pentru buzunarul craiovenilor. Astazi, de exemplu, toate produsele de imbracaminte le-am scos la vânzare la pretul de 20.000 de lei. Sacouri, geci, tricouri, pantaloni, fuste, absolut orice. Avem clienti de toate categoriile, din toate paturile sociale, nu numai pensionari sau oameni amarâti, asa cum s-ar crede. Avem cumparatori fideli care deja stiu zilele când primim marfa si imediat ne viziteaza. Adevarul este ca hainele sunt de calitate si la preturi modice“, a spus Adriana Preda, vânzatoare la magazinul de haine second hand din Valea Rosie.


Comert ilegal


Gheorghe Marinescu, directorul OJPC Dolj, a mentionat ca in Târgul Romanesti se vând cele mai multe haine second hand: „Am efectuat numeroase controale in acest târg, pentru ca din punctul nostru de vedere comertul care se desfasoara acolo este ilegal. Comerciantii cumpara baloti de haine pe care apoi le vând fara a detine insa autorizatii sau alte acte de comert“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS