16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, intre noroaie si proiecte faraonice

Craiova, intre noroaie si proiecte faraonice

In partea de est si nord-est a Craiovei, intre strazile Gârlesti si Drumul Apelor, a aparut incet alt oras cu trei cartiere: Bordei, Drumul Muntenilor si Plaiul Vulcanesti. Dupa ce a inclus in nomenclatura stradala ulicioarele in care te impotmolesti in noroi jumatate din an, municipalitatea s-a pus pe numarat banii din noile taxe si impozite.


Locuitorii zonei, majoritatea oameni plecati de la bloc pentru o palma de pamânt, au crezut mult timp in promisiunile electorale ale celor care ocupa vremelnic fotoliile primariei craiovene. Dupa câtiva ani s-au dumirit ca orasul se invârte in jurul centrului, unde se arunca sute de miliarde de lei, bani pe care-i platesc si cei ce se afunda in noroaiele Craiovei, orasul despre care nu stie nimeni pâna unde se intinde. De la ultimele blocuri din cartierul Lapus, pe partea stânga a strazii Calea Bucuresti, se intind noile cartiere Bordei si Drumul Muntenilor. Sute de case care de care mai moderne, mai colorate sau mai saracute, cum a avut fiecare bani, sunt asezate fara nici o noima, in dispretul oricarei idei de urbanism. Extinderea oricarui oras se face in toata lumea dupa ce muncipalitatea schiteaza macar un plan de urbanism al zonei. In lipsa acestui lucru, ani intregi municipalitatea s-a facut ca ploua, bucuroasa doar la gândul ca dupa aparitia caselor va trânti câte un numar cadastral pe portile curtilor si va incasa impozite si taxe pe care sa le cheltuiasca in programe care nu au nici o legatura cu nevoile de civilizatie ale orasului.


Gheorghita si cotul primarului


Scapând de „cutiile de chibrite“ ale blocurilor in care i-a inghesuit perioada industrializarii fortate, mii de oameni au crezut ca au apucat pe Dumnezeu de picior când s-au vazut cu o casuta si câtiva metri patrati lânga ea la marginea de atunci a orasului. In cei 16 ani trecuti de la inceputul extinderii orasului, municipalitatea n-a reusit decât sa toarne asfalt pe strada Drumul Muntenilor, unde s-a introdus si conducta de gaz.


„Ne-au turnat asfalt pe strada, dar nu au adus apa potabila si nici canalizarea. Noi am sapat in curte trei fântâni pâna acum si tot nu avem apa pentru ca se nisipeaza foarte repede. Nu mai stim ce sa facem! Canalizare este de-a lungul strazii Calea Bucuresti si vine tocmai de la Metro, dar nu ne putem racorda pentru ca, zic cei de la primarie, este conducta subdimensionata fata de nevoile cartierului. Pentru ca strada este in panta, toata apa se strânge mai la vale, pe unde curge un canal colector! Primarul baga banii in centru, de parca toata Craiova ar locui acolo. Ii doare in cot de oras!“, a spus Gheorghita Prodan, proprietara unei case din Drumul Muntenilor.


Piramida lui Ramses al ll-lea


In Plaiul Vulcanesti casele nou construite se invecineaza deja cu viile statiunii didactice Banu Maracine. Fost sat al comunei Cârcea, Plaiul si-a marit si el dimensiunile fara ca municipalitatea sa aiba in vedere urbanizarea zonei sau introducerea de utilitati. Rezervele de apa potabila ale Craiovei sunt la câteva sute de metri de casele oamenilor, iar primaria sustine in continuare ca introducerea apei potabile in zona ar fi o lucrare mult prea scumpa.


„Ne-am dus de multe ori la toti primarii Craiovei si le-am atras atentia ca este inuman sa tina rezervoarele de apa potabila ale orasului lânga casele noastre si noi sa bem in continuare apa nepotabila din fântâni nisipate. I-am spus si lui Solomon, care de fiecare data ne minte ca ne da ca sa-l lasam in pace. Am platit singuri conducta de gaze ca altfel bagam lemne in foc si azi. In cartier, de-a lungul caii ferate care duce la Piatra-Olt, este canalizare, dar tot cei de la primarie au zis ca nu e facuta cum trebuie si ca este mult deasupra nivelului strazilor din cartier. Or fi murit toti proiectantii care sa deseneze un sistem de canalizare mai jos decât strazile de aici? Impozitele nu uita sa ni le ceara in fiecare an! Noi ce avantaj avem de la orasul asta? Nu le este rusine, domn’e? Dupa ce s-a plimbat Solomon prin Europa, a venit si s-a pus cu barosul pe centru sa faca fântâna arteziana ca sa ne racorim lânga ea injurându-l. Sa ne fereasca Dumnezeu sa se duca asta in Egipt, ca ne pomenim si cu o piramida unde nici nu te astepti. O sa aiba pretentii sa-i zicem atunci faraonul Ramses al ll-lea!“, a spus Gheorghe I., unul dintre locuitorii care ar vrea sa traiasca in orasul Craiova, al carui centru primarul vrea sa-l bage in Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU