10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSexul si dragostea

Sexul si dragostea

De-a lungul vietii, ne confruntam cu o multime de aspecte ale relatiei de cuplu care, orice ce am face, ramân o enigma si nu le putem intelege. Totusi se cunosc anumite lucruri despre caracteristicile care afecteaza relatia oamenilor. De exemplu, aspectul fizic al unui partener tinde sa fie mai important pentru barbati decât pentru femei, in timp ce inteligenta partenerului tinde sa fie mai importanta pentru femei decât pentru barbati.


Fiecare dintre noi tindem catre structura arhetipala (masculin-feminin) bazata pe complementaritate si, din acest motiv, cautarea partenerului cu ajutorul caruia sa ne dezvoltam pe plan sexual, afectiv, mental si spiritual devine un proces important al vietii noastre. Gasirea partenerului potrivit duce la formarea cuplului si, de cele mai multe ori, la casatorie.


Cuplul este o structura bipolara in care partenerii se satisfac, se stimuleaza, se sustin, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt. Cu toate acestea, cuplurile pot fi stabile si coezive sau instabile si dominate de disensiuni. Casatoria este un proces interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, de constientizare, redirectionare si fructificare a tendintelor si afinitatilor inconstiente, de autocunoastere prin intercunoastere. Nimeni, niciodata nu va putea intelege cu adevarat casatoria decât din interiorul ei.


Relatiile intime si dragostea


Oamenii care sunt atrasi unii de altii devin de obicei interdependenti, ceea ce inseamna ca gândurile, emotiile si comportamentul unei persoane afecteaza gândurile, emotiile si comportamentul partenerului. Interdependenta are loc atunci când gândurile si valorile unei persoane devin parte a conceptului de sine a celeilalte persoane, aceasta fiind una dintre caracteristicile cele mai importante ale unei relatii intime. Alta componenta importanta a unei relatii intime de succes este angajamentul. De regula, persoanele se simt atasate de o relatie atunci când sunt satisfacute de recompensele pe care le primesc din acea relatie in care au investit resurse considerabile. Toate aceste caracteristici ale unei relatii, de la afectiune, expresivitate emotionala suport social si pâna la sexualitate, aduc in prim-plan un alt aspect – dragostea.


Totusi intimitatea si dragostea nu sunt sinonime. Potrivit specialistilor, exista mai multe tipuri de dragoste, vorbindu-se chiar de dragostea-pasiune si dragostea-prietenie. Dragostea-pasiune este intensa, mereu in crestere si este legata de atractia fizica puternica, de atasamentul emotional profund; sentimentele sexuale sunt, de asemenea, profunde. Dragostea prietenie nu are un potential asa de mare de dezvoltare, dar din punct de vedere psihologic este mai intima.


Casatoriile functionale


Studiile asupra mariajelor de succes arata ca atitudinile premaritale si sentimentele sunt buni predictori pentru sucesul marital. Printre cuplurile casatorite, femeile in general tind sa fie mai satisfacute de mariaj atunci când partenerii vorbesc deseori despre propria relatie.


Daca partenerii percep mariajul, ca echitabil acest lucru duce la satisfactie. Satisfactia maritala sufera o depreciere la aparitia primului copil, atunci când femeile se simt coplesite. In cazul in care sotii nu le impartasesc grijile si munca, rezultatele sunt uneori devastatoare. Un alt factor important este felul in care cuplul face fata conflictului si mâniei. Lipsa comunicarii, aparitia bruiajelor si blocajelor in comunicare, remarcile dureroase aparute in cazul unui conflict pot duce la destramarea casatoriei. Chiar daca nu e singurul factor, comunicarea eficienta, directa si empatica poate fi cheia unui mariaj fericit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS