18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPiata, ghimpe in coasta spitalului

Piata, ghimpe in coasta spitalului

Locul de unde se aprovizioneaza cu marfuri agroalimentare locuitorii din cartierul craiovean 1 Mai a devenit o adevarata pacoste pentru cel mai mare spital din Oltenia, din cauza aglomeratiei infernale si a mizeriei.


Piata agroalimentara, plasata in imediata vecinatate a Spitalului de Urgenta Craiova, a devenit o mare problema pentru unitatea sanitara. Gunoaiele care ramân in urma comerciantilor si aglomeratia de nedescris creata chiar in dreptul principalei cai de acces a ambulantelor au transformat intrarea in spital intr-un fel de bazar.


Cadrele medicale sustin ca masinile patrund cu mare greutate prin aglomeratia creata, pierzând timp pretios pentru viata bolnavilor pe care ii transporta. „In piata este activitate continua si, din cauza asta, este mereu aglomerat. Nu ar fi nici o problema, dar acest lucru are repercusiuni asupra spitalului. In primul rând este vorba de mizeria care ramâne in urma comerciantilor si apoi de aglomerarea traficului, acolo unde ar trebui sa fie loc pentru accesul ambulantelor. Spun asta pentru ca aprovizionarea pietei se face din autovehiculele oprite pe marginea drumului; chiar si masina Serviciului de Salubritate, când trebuie sa ia gunoaiele de la piata, incurca foarte mult circulatia“, a declarat Bogdan Badea, asistent-sef Clinica de Medicina Fizica si Recuperare Medicala. Asistenta-sef de la Urgenta, Constantina Catalina, sustine ca o solutie ar fi mutarea pietei mai departe de spital, chiar daca acest lucru ar crea dezavantaje pentru cadrele medicale si pentru rudele bolnavilor care obisnuiesc sa cumpere de aici. „Dupa o tura obositoare la serviciu, nu iti mai arde sa pleci la piata, si este convenabil sa treci strada, ca sa-ti faci cumparaturile. Dezavantajele pentru spital sunt insa mai mari si atunci nu se pot pune in balanta“, a mai spus Constantina Catalina.


„Este o belea pentru noi aceasta piata“


Conducerea unitatii medicale considera ca desfiintarea pietei este necesara si ar trebui urmata de masuri de largire a strazii. „Este o belea pentru noi aceasta piata. Ideal ar fi sa fie mutata in alta zona. Traficul este foarte aglomerat, pentru ca masinile se parcheaza si pe stânga, si pe dreapta. In plus, circulatia pe strada Tabaci, din ambele sensuri, ar trebui sa se faca pe doua benzi, nu pe una singura, cum este acum“, a spus conf. dr. Florin Petrescu, directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova.


In cazul in care s-ar dispune mutarea pietei, considerata una din cele mai scumpe din Craiova, singurii care ar avea de pierdut ar fi comerciantii, care ar ramâne fara o clientela destul de numeroasa. „Venii acum sa vând niste lapte. La doi litri iau 30.000 de lei. Daca se muta piata, nu o sa fie bine, ca eu vin tocmai de la Cârligei si aici imi era mai aproape. Si mai e si spitalul care lua lapte si brânza de la noi“, a spus Florica Stan, de 52 de ani, din comuna Bucovat.


Nu sunt bani


Primaria municipiului Craiova, cea care administreaza pietele, s-a aratat la un moment dat interesata sa gaseasca solutii pentru situatia din apropierea Spitalului de Urgenta Craiova, a venit chiar cu propuneri, dupa care s-a intrat in pana de idei. Anul trecut s-a vorbit chiar despre mutarea pietei, undeva in apropiere de fabrica de confectii, insa, intre timp, edilii s-au razgândit. „Ar fi trebuit investite 50 de miliarde de lei. Nu avem de unde sa dam acesti bani si din cauza asta ne-am gândit sa cautam alt amplasament, tot in zona Spitalului de Urgenta. Amenajarea acestuia ar trebui sa ne coste maximum 15 miliarde de lei“, a spus Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei, care a tinut sa precizeze ca investitia nu se va realiza in nici un caz in acest an.


Pentru a arata totusi un interes, primaria a instalat in zona echipe de politisti comunitari care sa descurajeze taximetristii ce se straduiesc sa-si faca statie de taxi chiar in poarta unitatii sanitare. Tot ei au ca sarcina sa-i goneasca pe comerciantii care isi expun marfa direct pe trotuar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII