22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDe Paste, se scumpeste vinul

De Paste, se scumpeste vinul

In ciuda faptului ca, din punct de vedere al studiilor, piata nu e pregatita, pretul vinului va creste inainte de Paste cu cel putin 10%.


Sfintele Sarbatori de Paste se apropie cu un nou val de scumpiri. Daca preturile la legume urmeaza deja o directie ascendenta, si costul altor produse va face gaura in bugetul craiovenilor.


„Patronatul Viei si Vinului a anuntat majorarea pretului vinului, masura care se justifica datorita faptului ca oferta e totusi limitata din cauza conditiilor meteorologice din anii de productie 2004 si 2005“, a declarat Ion Gavrilescu, vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Amatori din România (ADAR). Potrivit producatorilor, in 2005, productia de vin a fost la jumatate din cea prognozata. „Nimeni nu poate spune cu exactitate cu cât se va scumpi pentru ca fiecare companie va modifica pretul in functie de propria politica. Cred ca scumpirea medie pe piata va fi de minimum 10%“, a declarat pentru GdS Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului. Cei care vor da tonul scumpirii sunt marii producatori autohtoni, precum Murfatlar si Cotnari, urmând ca toti ceilalti producatori sa se afilieze politicii de preturi practicate la nivel national.


Utilitatile, responsabile pentru scumpirea vinului


Productia mica de vin din anii precedenti nu e singurul factor care a influentat aceasta crestere iminenta de pret, utilitatile fiind, la rândul lor, responsabile pentru aceasta scumpire. In plus, având in vedere faptul ca pretul la alcool va creste in urmatoarea perioada destul de mult, ca urmare a cresterii accizelor, o parte importanta de consumatori se va indrepta catre vin si bere. „Intotdeuna, daca e sa creasca, preturile cresc inaintea unui vârf de vânzare. Si Pastele este un vârf de vânzare, cu predilectie catre vinurile rosii“, a spus Ovidiu Gheorghe. Cu toate ca Pastele atrage dupa sine preturi mari la vin, magazinele vor veni insa in intâmpinarea clientilor cu oferte dintre cele mai variate. Magazinele de tip Cash&Carry au anuntat deja ofertele promotionale pentru aceasta perioada.


Vinurile imbuteliate la PET, 30.000 de lei/litru


In prezent, licoarea lui Bachus se vinde cu preturi ce variaza intre 50.000 de lei/sticla de 0,75 litri, adica aproximativ 70.000 de lei/litru, si câteva sute de mii de lei. Pentru cei fara prea mari pretentii exista si vinuri varsate sau imbuteliate la PET (o parte din ele pot contine indulcitori artificiali, arome sintetice, coloranti), al caror pret este in jur de 30.000 de lei/litru. Potrivit vicepresedintelui ADAR, in prezent, vinul autohton a crescut calitativ, dar productia cu caracter de masa ridica probleme din cauza ca producatorii lucreaza individual. „In acest moment, costul infiintarii unui hectar de vie se ridica la 12.000 – 15.000 de euro, in functie de regiune. In primii trei ani insa nu produce. Investitia se recupereaza in 20-25 de ani, cu conditia sa nu fie distrusa din pricina conditiilor meteorologice nefavorabile“, a spus Ion Gavrilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS