18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAjutorul guvernamental ia fata burselor de merit

Ajutorul guvernamental ia fata burselor de merit

Peste 5.000 de elevi doljeni, dintr-un numar total de 114.235 de elevi scolarizati (inclusiv prescolarii), figureaza pe listele Inspectoratului Scolar Judetean Dolj ca bursieri. „Ca sunt beneficiari ai burselor de merit sau performanta, ai burselor de studiu, ai celei de ajutor social sau chiar ai ajutorului acordat de guvern prin programul «Bani de liceu», tot bursieri se cheama. In mod paradoxal, cei care au performante olimpice multiple se aleg cu o bursa de merit de doar 750.000 de lei sau cu o bursa de performanta de un milion de lei. Restul sunt elevi ce provin din familii cu venituri modice (minim brut pe economie), care primesc lunar, din partea guvernului, 1,8 milioane de lei, dar care nu prea stiu cum sa si-o mentina“, a spus Doina Iliuta, sef Serviciu salarizare din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj.


Potrivit sursei citate, de bursele de merit sau de performanta, cât si de ajutorul guvernului prin programul „Bani de liceu“ beneficiaza doar liceenii si cei de la Scolile de Arte si Meserii (SAM). „Aici apare problema. Dupa doar un semestru, din totalul de 4.530 de elevi aprobati initial ca beneficiari ai ajutorului de guvern (1,8 milioane de lei) si-au pierdut acest drept 310 tineri, pentru ca au acumulat peste 20 de absente“, a explicat reprezentanta ISJ Dolj.


Statistica


In judetul Dolj figureaza 219 elevi care primesc burse de performanta si de merit; 335 de elevi beneficiaza de burse de studiu, in cuantum de 550.000 de lei; iar peste 3.000 primesc burse de ajutor social (care la clasele I-IV este de doar 200.000 de lei, iar la clasele liceale de numai 400.000 de lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS