18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCozi interminabile la concedii medicale

Cozi interminabile la concedii medicale

Depunerea declaratiilor la CAS a devenit o adevarata aventura pentru firmele doljene. Pentru a demonstra ca au achitat darile catre fondul asigurarilor de sanatate, angajatorii trebuie sa stea ore intregi la coada.


Ieri a fost ultima zi de depunere a declaratiilor pentru sumele datorate de angajatori la fondul asigurarilor de sanatate, dar si pentru concediile medicale. De la primele ore ale diminetii ghiseele Casei de Asigurari de Sanatate Dolj au fost luate cu asalt de reprezentantii firmelor, unii dintre ei veniti de la zeci de kilometri. Dupa o ora de stat la rând, timp in care nu avansasera nici macar cu o jumatate de metru, starea de nervozitate a contribuabililor a devenit evidenta. „Este a treia oara intr-o saptamâna când vin la CAS. Am venit prima oara pe 21 si mi s-a spus ca nu am actele in ordine. Am revenit vineri si iar nu mi-au primit actele, ca nu aveam stampila la concedii medicale. Nu inteleg de ce nu mi-au spus de la inceput care sunt problemele, ca sa nu mai fac un drum degeaba! Avem si alte lucruri de facut in afara de statul la coada la CAS“, a spus Ileana Papara, functionara in cadrul Primariei Poiana Mare. Suparata peste masura, aceasta a adaugat ca birocratia excesiva este o meteahna a tuturor institutiilor statului care lucreaza cu publicul si considera ca ar trebui luate masuri pentru rezolvarea acestei probleme: „Este o bataie de joc. Programul de lucru cu publicul se schimba de la o zi la alta si trebuie sa stai la coada pâna nu mai poti. Acelasi lucru se intâmpla si la Casa de Pensii, si la Finante, si la Camera de Comert. Trebuie facut ceva ca nu mai putem“.


„E vina ministrului sanatatii“


Ion Nicolae, reprezentantul legal al SC SICPAN UNIREA din Filiasi (societate cu profil de morarit-panificatie), care astepta nerabdator la coada, sustinea ca problema organizarii activitatii la ghiseele CAS este de competenta ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu: „Este lipsa de organizare aici. Si numai din vina ministrului sanatatii, care nu stie cum merge treaba la casele de asigurari. De ce nu vine sa vada? Pai, este posibil ca eu, cu o singura discheta, sa stau la coada dupa altul care are 60 de dischete? De-aia dureaza atât! Am exact o ora de când stau aici la coada si nu m-am miscat din locul acesta“.


Internetul, o alternativa


Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Dolj sustine ca aglomeratia ar putea fi evitata daca agentii economici ar folosi, fara sa lase pe ultima zi, alte mijloace pe care le au la dispozitie pentru depunerea declaratiilor.


„Pentru a evita aglomeratia datorata numarului mare de agenti economici si institutii din judetul Dolj, CAS Dolj ofera pentru acestia posibilitatea validarii si prelucrarii listelor de asigurati prin internet. Toate aceste operatiuni se fac automat, 24 de ore din 24. Pentru aceasta, CAS Dolj a furnizat soft specializat, cu titlu gratuit, agentilor economici si institutiilor. In urma procesarii se certifica primirea la CAS a datelor transmise, respectiv numarul de inregistrare informatic, precum si data si ora transmiterii pe internet. Acest document reprezinta confirmarea CAS Dolj ca datele au fost receptionate si nu mai necesita deplasarea agentului economic“, a declarat ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al CAS Dolj. Aceasta a precizat ca pentru concediile medicale ramâne valabila insa varianta prezentarii la ghiseul CAS, conform legislatiei in vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS