19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRevolutionari contra revolutionari, in instanta

Revolutionari contra revolutionari, in instanta

Neputinta de a se intelege i-a facut pe unii dintre revolutionarii Baniei sa ceara instantei de judecata sa le decida drepturile.


Lupta din sânul Asociatiei Umanitare pentru Protejarea si Sprijinirea Invalizilor, Ranitilor si Urmasilor celor cazuti in timpul Revolutiei din decembrie 1989 Dolj ar fi trebuit sa ia sfârsit o data cu decizia Tribunalului Dolj, din 6 martie 2006. Prin aceasta decizie irevocabila, instanta a stabilit ca din conducerea asociatiei pot face parte numai ranitii, urmasii si parintii eroilor din decembrie 1989. „De aceasta data, instanta s-a aplecat cu atentie asupra documentelor care au stat la baza acestui proces. Judecatorii au inteles ca statutul asociatiei prevede ca unic scop ceea ce rezulta din denumire – protejarea si sprijinirea invalizilor, ranitilor si urmasilor“, a spus Constantin Niculescu, membru al asociatiei.


Scandalul a inceput cu doi-trei ani in urma, când pentru conducerea asociatiei revolutionarii s-au dat in judecata, au contestat statutul si modalitatea de alegere a organelor de conducere, adica presedintele, vicepresedintele si ceilalti membri. Asociatia ajunsese sa aiba doua conduceri paralele, una aleasa din rândul celor care au fost raniti in timpul evenimentelor din decembrie sau ai caror parinti ori copii au murit in acele momente, alta din rândul luptatorilor in Revolutie. Primii sustin ca ei ar avea intâietate si au solicitat, pe 22 noiembrie 2005, Judecatoriei Craiova „sa ia act de modificarea statutului asociatiei privind conducerea si modalitatea de alegere a membrilor conducerii, precum si a modalitatii de vot. Astfel, s-a stabilit ca drept de vot au numai membrii asociatiei care au calitatea de raniti, urmasi si parinti ai eroilor din decembrie 1989 sau de membri ai familiilor acestora aflati in majoritate simpla. In acest context, din 116 membri cu drept de vot si-au dat votul pentru modificarea statutului asociatiei 67 de persoane“. Instanta a admis cererea revolutionarilor si a consfintit conducerea asociatiei. „Initial, din rândul asociatiei au facut parte raniti, urmasi si avea drept scop ajutorarea celor in cauza. Cu timpul, in rândurile noastre au fost primiti si luptatori si simpatizanti, dar care, conform statutului, nu s-au bucurat de aceleasi drepturi ca si noi, iar ei au stiut acest lucru inca de la inceput“, a declarat Costinel Venus Mirea, actualul presedinte al asociatiei.


Hotarârea data de instanta de fond a fost atacata cu recurs tot de asociatie, de aceasta data de reprezentantul luptatorilor, Ion Bran. Tribunalul Dolj a respins calea de atac, considerând ca decizia judecatoriei este intemeiata.


Istoria se repeta


Desi hotarârea instantelor de judecata ar fi trebuit sa limpezeasca lucrurile in interiorul asociatiei, lucrurile nu stau chiar asa. Recent, reprezentantii luptatorilor din cadrul asociatiei au convocat Adunarea Generala si isi propun sa ia in discutie schimbarea statutului. Statut pe care, cu câteva zile in urma, instanta de judecata il declara fara cusur si perfect legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS