22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliclinica Filantropia, aproape in strada

Policlinica Filantropia, aproape in strada

Una dintre cladirile Policlinicii Filantropia a fost retrocedata, iar noul proprietar o vrea libera pâna la 1 mai. Primaria Craiova a anuntat insa ca nu poate rezolva mutarea cadrelor medicale inainte de 1 iulie.


La Primaria Craiova ar fi trebuit sa se discute luni soarta cadrelor medicale care de la 1 mai vor ramâne fara cabinete de specialitate dupa retrocedarea unuia dintre imobilele policlinicii de adulti a Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova. Cel putin asa sustinea vineri viceprimarul Sorin Iordache. In realitate, nu a fost nici o intâlnire. „Le-am adus la cunostinta de mult timp situatia, insa cei de la primarie se fac de fiecare data ca nu stiu nimic. Nu am avut programata nici o discutie la primarie. In schimb, ni s-a spus la telefon ca pâna in luna iulie nu avem nici o sansa sa primim bani pentru mutarea cabinetelor. Nu se poate asa ceva. Spitalul este al primariei, iar aceasta ar trebui sa faca totusi ceva inainte ca policlinica sa ajunga in strada“, a spus dr. Alexandru Stoenescu, directorul interimar al Spitalului „Filantropia“.


Zeci de miliarde aruncate


Vazând „interesul“ aratat de autoritati, cadrele medicale incearca sa rezolve problema pe alte cai. „Am facut petitii peste tot, chiar si la Ministerul Sanatatii, si am chemat presa. Pâna nu ne trezim aruncati toti in strada, medici si asistente“, a sustinut dr. Ileana Zlatianu.


Mai mult, cadrele medicale arata acum spre conducerea spitalului pe care o acuza ca a vrut sa falimenteze policlinica. „In 2001 au fost mutate cabinetele din vechea policlinica, urmând ca in locul lor sa fie amenajata o clinica de chirurgie si sa fie mutata sectia medicala ramasa dupa desfiintarea Spitalului Electroputere. Mutarea a costat spitalul vreo zece miliarde de lei, bani care au fost investiti in amenajarea (gresie, faianta, termopane etc.) noii sectii. Apoi s-a construit o statie de oxigen tot pentru chirurgie care a mai costat 60 de miliarde de lei. Clinica de chirurgie nu s-a mai construit, iar banii au fost aruncati de pomana. Investitia nu a avut finalitate, dar la momentul acela urmarea rezolvarea unor interese personale. Spitalul nu avea chirurgie, iar dr. Alexandru Stoenescu, pe atunci director medical, era chirurg“, a spus dr. Ileana Zlatianu.


Alta cladire urmeaza sa fie retrocedata


Singura cladire din ambulatoriu aflata inca in posesia Spitalului Municipal „Filantropia“ este Pavilionul A. Insa situatia s-ar putea schimba in curând. Cladirea a fost revendicata si ar putea fi la rândul ei retrocedata.


Aflat pe strada Nicolae Titulescu nr.10, Pavilionul A adaposteste cabinetele de endocrinologie, chirurgie, dermatologie, medicina interna, neurologie, expertiza a capacitatii de munca, diabet, cardiologie si compartimentul de explorari functionale. Conditiile in care se lucreaza aici sunt insa sub orice critica. Coridoare strâmte pe care abia daca pot trece doua persoane servesc drept sali de asteptare pentru bolnavii nevoiti sa stea inghesuiti ca sardelele. „Ne-au mutat aici, chipurile, provizoriu. Au trecut de atunci trei ani si nu s-a facut nici macar igienizare“, a spus dr. Magdalena Iscru, medic internist, insistând sa mergem sa-i vedem locul de munca.


Ne-a condus pe niste scari la subsolul cladirii. Am intrat apoi pe un coridor ingust si cu aspect deplorabil, care nu a mai fost atins de zugravi probabil de la ridicarea cladirii in urma cu peste 100 de ani. Un WC mizerabil in care pacientii si cadrele medicale se sfiesc sa intre de teama sa nu se imbolnaveasca. Mai departe, pe coridor, se pot observa din loc in loc gauri care, dupa cum spun cadrele medicale, adapostesc sobolani mari cât pisicile.


Am ajuns in cabinetul de interne. O incapere cu peretii jupuiti, câteva piese de mobilier (un birou si doua dulapuri pe care medicul le-a prezentat ca fiind contemporane cu cel de-al doilea razboi mondial) si o chiuveta postata intr-un colt. „Am 34 de ani vechime, dintre care 25 numai in acest spital unde de multe ori a trebuit sa muncesc fara sa fiu platita. Cei care au dus spitalul la faliment isi trimiteau toate rudele la mine sa le tratez fara bani, iar acum asta imi este rasplata“, a spus dr. Iscru, aratând cabinetul.


In replica, dr. Stoenescu a sustinut ca toate aceste acuzatii sunt numai prostii. „Nu este nimeni de vina. Aici este vorba doar de subfinantare si de un sistem legislativ ambiguu“, a precizat Stoenescu.


Sesizare


In urma sesizarilor cadrelor medicale in luna ianuarie, directorul DSP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, a dispus efectuarea unui control la Spitalul Municipal „Filantropia“. Raportul intocmit confirma si anumite deficiente manageriale. Constatarile au fost inaintate Ministerului Sanatatii, insa pâna acum nu s-a intreprins nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS