18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Urgenta Craiova, raiul fumatorilor

Spitalul de Urgenta Craiova, raiul fumatorilor

„Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de stat si private“, se precizeaza in articolul 3 din Legea nr. 349/2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Din pacate, aceasta prevedere se respecta tot mai putin in Spitalul de Urgenta Craiova.


In Spitalul de Urgenta Craiova, toata lumea fumeaza peste tot. Pacientii si apartinatorii fumeaza pe holuri, medicii, asistentele si personalul TESA fumeaza in blocurile operatorii, cabinete, birouri.


Tonul il da chiar directorul unitatii, dr. Cristina Calangiu, pe care am surprins-o cu tigara aprinsa in propriul birou. Auzind ca intrebarea se referea la respectarea legii care reglementeaza fumatul in locurile publice, dr. Calangiu a stins repede tigara si a promis ca de la 1 martie o sa renunte la fumat.


„Nu este voie sa se fumeze in spital: pe culoare, in saloane, pe holuri. Am facut si controale prin sectii si am atentionat cadrele medicale sa respecte legea“, a spus dr. Calangiu. In urma unui astfel de control, directoarea a dispus eliminarea tuturor scuipatorilor din spital, pe care le-a confundat cu scrumierele. „Pe fiecare etaj existau acele scuipatri pline de chistoace si de scrum de tigara si am crezut, pe buna dreptate, ca sunt scrumiere“, a mentionat dr. Calangiu. Dupa eliminarea scuipatoarelor, locul nu a fost abandonat de fumatori din cauza automatelor de cafea din apropiere, iar chistoacele sunt aruncate acum pe jos.


Nefumatorii acuza


Dupa cum era de asteptat, de fumatori nu s-au aratat deranjati decât nefumatorii. „Fumatul este interzis intr-o unitate sanitara. Este valabil atât pentru pacienti, cât si pentru cadrele medicale. Din pacate, nu prea se intâmpla acest lucru. Majoritatea medicilor fumeaza in spital, pe coridoare, in incaperile administrative. In unele blocuri operatorii si in cabinete nici nu poti intra din cauza fumului. Am remarcat lucrul acesta, mai ales in Reanimare. Se fumeaza pâna si in saloane. Iar conducerea spitalului a permis instalarea pe toate holurile a unor automate de cafea care ii atrag ca un magnet pe fumatori“, a spus dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie. Dr. Camenita a interzis pacientilor, cadrelor medicale si vizitatorilor care ajung in clinica pe care o conduce sa fumeze. Medicul vegheaza la respectarea interdictiei si cum prinde câte un fumator exersându-si viciul chiar si pe hol, in fata ferestrei deschise, cum il ia la rost si il da neceremonios afara. Dr. Camenita sustine ca o mare parte din vina pentru proliferarea fumatului in spital o poarta agentii de paza ai spitalului, multi dintre ei fumatori inraiti: „Din moment ce fumatul este interzis in unitatile sanitare, agentii de paza ar trebui sa fie selectati in functie de acest criteriu“.


DSP nu a amendat pe nimeni


In ciuda situatiei semnalate si de alte cadre medicale, Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj nu a dat nici o amenda pâna in prezent. Reprezentantii institutiei care ar trebui sa vegheze la respectarea Legii nr. 349/2002 sustin ca angajatii Spitalului de Urgenta Craiova nu fumeaza in institutie. „Noi nu am surprins pâna acum pe nimeni, nici dintre apartinatori si nici din rândul angajatilor Spitalului de Urgenta Craiova cu tigara aprinsa. Nici scrumiere nu am gasit prin saloane sau cabinete“, a precizat dr. Emilia Cornea, sefa departamentului de inspectie sanitara din cadrul DSP Dolj.


Le sugeram inspectorilor DSP Dolj ca atunci când vor sa gaseasca fumatori in Spitalul de Urgenta sa se gândeasca daca nu ar trebui mai intâi sa renunte la obiceiul vizitelor anuntate.


Amenzi


Nerespectarea interdictiei de a fuma in spatiile publice si in unitatile sanitare se sanctioneaza, potrivit Legii nr. 349/2002, cu amenda contraventionala de la 1.000.000 la 5.000.000 de lei sau cu efectuarea a 20 de ore de munca in folosul comunitatii, in cazul elevilor sau studentilor contravenienti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU