22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDisputa pe deseurile toxice la Spitalul

Disputa pe deseurile toxice la Spitalul

Actuala conducere a Spitalului de Urgenta Craiova a descoperit ca fosta conducere a unitatii sanitare furniza deseuri toxice unei firme care avea ca obiect de activitate prelucrarea bijuteriilor.


Prelucrarea deseurilor toxice periculoase lichide rezultate din activitatea medicala naste dispute la Spitalul de Urgenta Craiova. Actualul director al unitatii sanitare, dr. Cristina Calangiu, considera ca fosta conducere nu ar fi avut contract pentru preluarea acestor deseuri cu o firma autorizata sa le prelucreze. Mai bine zis, in cursul anului trecut, dupa cum sustine dr. Calangiu, spitalul a lucrat cu o firma din Bucuresti care avea ca obiect de activitate… prelucrarea bijuteriilor. „Am studiat documentele intocmite si am constatat ca firma respectiva, SC ARGIREC PROD SRL, avea autorizatie pentru efectuarea de operatiuni cu metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase. Practic, lua de la noi fixatorul si filmele radiologice (nu si revelatoarele), pentru ca din fixator se poate extrage argint pur care poate fi vândut. Tratata din punct de vedere economic aceasta problema, este bine pentru firma si pentru spital care incasa 30 de milioane de lei pe an. In fixator exista insa si alte metale grele care nu ar trebui sa ajunga in mediu, cum ar fi cadmiul si plumbul. Or, acea firma nu avea autorizatie de mediu din care sa rezulte ca se ocupa si cu neutralizarea substantelor toxice“, a declarat Cristina Calangiu.


Experimente


Conducerea actuala a spitalului a refuzat sa mai livreze deseuri firmei de prelucrare a bijuteriilor si sustine ca va solicita ajutorul garzii de mediu pentru gasirea unei firme care sa ofere garantii ca distruge aceste deseuri. „Daca firma nu are autorizatie pentru prelucrarea deseurilor, cine imi garanteaza mie ca nu preia deseurile ca sa le arunce intr-un canal? O sa apelam la garda de mediu sa ne ajute sa gasim alta firma. Pâna atunci am gasit si o modalitate de a rezolva pe o perioada scurta problema. Radiologii mi-au spus ca exista in spital un depozit unde pot fi pastrate deseurile in bidoane o luna“, a spus Cristina Calangiu.


Contactat in legatura cu aceasta problema, fostul director al Spitalului de Urgenta Craiova a sustinut ca actuala conducere face experimente in loc sa se ocupe de problemele importante ale unitatii sanitare: „Spitalul nu putea sa livreze deseuri unei firme care nu avea toate avizele necesare. Am incercat sa gasim o firma locala, dar in Craiova nu exista asa ceva. Am solicitat si Mediului sa ne recomande o firma de specialitate. Asta este tot ce am gasit. La aceeasi concluzie va ajunge si doamna directoare pâna la urma. Parerea mea este ca pierde vremea facând aceste experimente când ar putea sa se ocupe de alte probleme mai importante ale spitalului“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS