16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAcces la cursuri pe baza de cartela

Acces la cursuri pe baza de cartela

Sistemul electronic a redus substantial numarul elevilor intârziati si al celor care chiuleau de la ore.


Dupa problemele create in ultima perioada de persoanele straine care patrund fara probleme in scoli si fac scandal, unitatile de invatamânt doljene s-au intrecut in instalarea unor sisteme de paza care mai de care mai performante. Grupul Scolar ICM „Gheorghe Bibescu“ a dat tonul cu un sistem de supraveghere video, pentru ca, nu demult, sa fie inaugurat la Scoala nr. 29 „Nicolae Romanescu“ din Craiova un alt sistem, care permite accesul in scoala doar pe baza unei cartele magnetice.


Intrare pe baza de cartela magnetica


Ideea instalarii unui asemenea sistem a fost analizata de conducerea scolii inca din anul scolar trecut. Chiar se simtea nevoia unui gard adecvat, intrucât copiii din zona bateau mingea cât era ziua de lunga, iar locuitorii din cartier isi plimbau câinii ori traversau curtea scolii ca la ei acasa, pentru a scurta drumul catre strada Caracal. „S-a inceput cu refacerea imprejmuirii curtii scolii. Poarta din spate a fost inchisa, iar accesul, atât pentru cadrele didactice, cât si pentru elevi, se face doar pe poarta din fata“, a mentionat prof. Maria Pârvulescu, purtatoarea de cuvânt a Scolii nr. 29 Craiova.


Urmatorul pas a fost instalarea la poarta din fata a unei yale electromagnetice care poate fi deschisa din exterior doar pe baza unei cartele magnetice. Fiecare profesor a primit o asemenea cartela magnetica, pentru a putea intra in scoala, iar elevii nu pot sa intre decât intre orele 7.45 si 8.00, când poarta ramâne deschisa. „Daca un elev intârzie sau daca vine cineva din afara scolii, trebuie sa sune la poarta, iar elevul de serviciu de la intrare ii va deschide poarta si il va nota intr-un caiet. La fel se procedeaza si la iesire“, a precizat prof. Maria Pârvulescu. In mod similar se procedeaza si cu elevii de gimnaziu, care invata dupa-amiaza.


Sistem antichiul


Efectele instalarii acestui sistem pot fi vazute cu ochiul liber. In primul rând, elevii nu mai intârzie la scoala, pentru ca risca sa gaseasca poarta inchisa. Apoi, chiar daca li se permite accesul, elevii care intârzie sunt trecuti de elevul de serviciu pe un soi de „lista neagra“, care este apoi inmânata invatatorului sau dirigintelui. In plus, nimanui nu-i da mâna sa treaca prin fata cabinetului directorului dupa inceperea orelor.


In al doilea rând, elevii nu mai pot chiuli de la anumite ore. Nu pot iesi decât impreuna cu clasa, la sfârsitul orelor de curs, si nu inainte. Nici macar in curtea scolii nu pot sa se refugieze pentru a chiuli. „Usa catre curtea scolii sta inchisa, fiind deschisa doar in pauze de profesorul de serviciu, care, la sfârsitul pauzei, ii trimite pe elevi inapoi in clase, apoi inchide usa“, a mentionat purtatoarea de cuvânt a unitatii de invatamânt.


Nu mai „tine“ nici macar varianta „Ma duc pâna la chiosc, sa-mi iau ceva de mâncare“, folosita de unii chiulangii pentru a iesi pe poarta unitatii de invatamânt. Explicatia e simpla: doua dintre chioscurile invecinate scolii au „ghisee“ catre curtea unitatii de invatamânt, unde elevii isi pot cumpara de mâncare in pauze.


Sistemul da rezultate


Elevilor nu le-a prea convenit sistemul de paza. „Nu mai putem sa chiulim“, spunea Andrei, elev in clasa a IV-a, in timp ce Mihai, colegul lui, il completa: „Inainte, mai intârziam, da’ acu’ ma scol mai devreme, ca altfel nu mai intru“. In schimb, atât profesorii, cât si parintii se declara multumiti de noul si ineditul sistem. „Si inainte era liniste in scoala noastra, dar acum e mult mai liniste. Sistemul da rezultate, tocmai de aceea il recomandam si altora“, a declarat prof. Maria Pârvulescu. „Copiii nostri sunt mai in siguranta. Nu mai intra sau iese oricine. In plus, elevul de serviciu de la intrare ii noteaza pe toti cei care patrund in scoala. Sunt foarte multumita de acest sistem“, a mentionat Diana Petrica, al carei fiu este in clasa I la Scoala nr. 29 Craiova.


Sistem de paza dat exemplu de politie


Politistii doljeni considera ca acest sistem de paza, pus in functiune la Scoala nr. 29 „Nicolae Romanescu“ din Craiova, ar trebui preluat de cât mai multe unitati de invatamânt. „Este un sistem foarte performant, ce ar trebui pus in practica de cât mai multe unitati de invatamânt. Desigur, si noi supraveghem scoala, dar nu putem fi in permanenta acolo, astfel ca in primul rând scolile ar trebui sa ia masuri impotriva accesului persoanelor straine“, a mentionat subcomisarul Mihai Stoian, seful Serviciului Politiei de Ordine Publica din cadrul IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII