22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSomajul afecteaza mii de doljeni

Somajul afecteaza mii de doljeni

Numarul somerilor creste o data cu restrângerea activitatilor sezoniere si cu afluenta absolventilor pe piata muncii. Pentru reducerea somajului, a intrat in vigoare la 1 ianuarie Ordonanta nr. 144/2005. La aceasta se adauga programele desfasurate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj.


Numarul de someri pe care Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj il inregistra la 31 ianuarie 2006 se ridica la 17.829. Dintre acestia, 7.504 erau someri indemnizati, adica primeau ajutor de somaj. Cu toate acestea, rata somajului in Dolj se situeaza sub media pe tara, in luna ianuarie atingând valoarea de 6,4%. O crestere a ratei somajului se observa in perioada lunilor iulie – decembrie, crestere cauzata de aparitia pe piata muncii a absolventilor si de restrângerea activitatii sezoniere, in special in constructii si agricultura.


Pentru reducerea ratei somajului si cresterea ratei de ocupare a fortei de munca a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2006 Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 144/2005 care aduce o serie de modificari si completari Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Ordonanta se refera si la promovarea unei munci mai flexibile, prin masuri stimulative atât pentru someri, cât si pentru angajatori.


Facilitati oferite la angajare


Persoanele care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la 50 de kilometri de locul in care isi au domiciliul stabil primesc drept prima de incadrare doua salarii minime brute pe tara. Totodata, persoanele care se incadreaza in munca intr-o alta localitate si isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare de sapte salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii. „Persoanele care trebuia sa primeasca indemnizatia de somaj si care isi gasesc un loc de munca primesc din momentul angajarii si pâna la momentul in care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj o suma lunar reprezentând 30% din cuantumul acesteia.


In ceea ce priveste stimularea absolventilor, Ordonanta prevede ca absolventii institutiilor de invatamânt, dar si absolventii scolilor speciale, in vârsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, sa beneficieze din bugetul asigurarilor pentru somaj de o prima neimpozabila egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in institutia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni“, a declarat Laura Balaci, purtatorul de cuvânt al AJOFM Dolj. De asemenea, absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si care se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept beneficiaza de o suma neimpozabila egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pâna la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Aceasta suma se acorda dupa 12 luni de la data angajarii.


Facilitati pentru angajatori


In scopul cresterii gradului de ocupare a fortei de munca, Ordonanta mai prevede si o noua serie de facilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi, someri in vârsta de peste 45 de ani sau care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale. „Angajatorii beneficiaza, pe lânga subventionarea locurilor de munca destinate acestora, si de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii. Din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate conform prevederilor locale se pot subventiona cheltuielile pentru ocuparea temporara a fortei de munca din rândul somerilor, pentru dezvoltarea comunitatilor locale“, a mai precizat Laura Balaci. Aceste subventii se acorda angajatorilor, pe o perioada de cel mult 12 luni, la solicitarea autoritatilor publice locale, pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca, din rândul somerilor. Cuantumul subventiei acordate este, in perioada 1 aprilie – 31 octombrie, 70% din salariul minim brut pe tara, iar in perioada 1 noiembrie – 31 martie, un salariu de baza minim brut pe tara, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate angajatorilor, aferente acestuia.


Bursele locurilor de munca in 2006


Pentru a veni in sprijinul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, AJOFM Dolj a creat programe de formare profesionala si servicii de informare si consiliere privind cariera. Totodata, agentia va organiza o serie de burse ale locurilor de munca pe tot parcursul anului 2006, dupa cum urmeaza: Bursa Locurilor de Munca pentru persoanele de etnie roma pe 17 martie 2006, Bursa Generala a Locurilor de Munca Vacante pe 21 aprilie 2006, Bursa Locurilor de Munca pentru studenti pe 2 iunie 2006, Bursa Locurilor de Munca pentru absolventi pe 22 septembrie 2006 si „Caravana ocuparii“ care se va desfasura in comunitatile de romi, in vederea imbunatatirii situatiei populatiei de etnie roma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS